Mas Amiel, Roussillon

MAS AMIEL

ROUSSILLON, FRANKRIJK

 

MAURY

In het diepe zuiden van Frankrijk, in het hinterland van Perpignan, in het ietwat ruige en zon geblakerde landschap van Maury, treffen we de thuisbasis van Mas Amiel aan. Dit wijnhuis met een rijke historie kent een meer dan opmerkelijke ontstaansgeschiedenis. Alles begon op een avond aan de kaarttafel in 1816. Het gepoker tussen de plaatselijke bisschop en Raymond Etienne Amiel, een ingenieur bruggen & wegen, leidde uiteindelijk tot de inzet van het 10 hectare grote wijnhuis Domaine Goudous door de geestelijke. De uitkomst van het kaartspel laat zich al raden natuurlijk... Bij een bezoek aan Mas Amiel wordt je aandacht direct getrokken door de 1,000 Dames-Jeannes die je al vanop de oprit ziet staan. Deze 60 liter flessen worden in juni gevuld en ondergaan dan één jaar lang de grillen van de natuur en zo krijgt de wijn een oxidatief karakter. Een ander deel van je aandacht gaat direct naar het indrukwekkende landschap. Je zit hier niet zo ver meer van de Pyreneeën en dat laat zich merken. Zoals bij bijna alle domeinen met een lange geschiedenis kunnen we niet om de Phylloxera-periode heen. Hierdoor werd rond 1865 een groot deel van de wijngaarden opnieuw aangeplant met klonen met Amerikaanse roots. In 1907 volgde de overname door Charles Dupuy, een bankier met een grote wijnmicrobe in zich. Na WO I zette zijn zoon Jean het wijnbedrijf verder en werd er voor het eerst ingezet op ‘vins doux naturel’, een versterkte wijn. Dit werd al snel één van de hoekstenen van Mas Amiel en de traditie werd ook door de volgende generatie, opnieuw onder de naam Charles, verder gezet.

SCHIST

Na het overlijden van Charles in 1997 is Mas Amiel enkele jaren erna overgenomen door Olivier Decelle. Het was liefde op het eerste zicht, maar hij vond het zonde dat zo’n prachtig en divers terroir bijna uitsluitend werd gebruikt voor de productie van versterkte wijnen, die ondertussen bijna het volledige gamma van Mas Amiel hadden ingepalmd. Onder zijn impuls werd er dus ook ingezet op de meer klassieke droge wijnen. In 2011 kwam er dan eindelijk ook een officiële erkenning van dit segment met de creatie van de appellatie ‘Maury Sec’. Dit was eigenlijk wel een beetje aan de late kant want reeds van in de Middeleeuwen werd hier ook droge wijn verbouwd, maar het is pas in het begin van deze eeuw dat meer en meer wijnhuizen hier terug aandacht aan zijn beginnen schenken. Mas Amiel bezit maar liefst 150 hectare aan wijngaarden die over 130 percelen zijn uitgespreid. Deze bezitten door de nuances in de bodemsamenstelling, de verschillen in de hoogteligging en micro-klimaat toch andere terroir-eigenschappen. Ze hechten er veel belang aan om deze specificaties ook in hun wijnen naar voor te laten komen. De rode draad doorheen de bodemeigenschappen van al hun percelen is ‘schist’. Op veel plaatsen is deze aan het verbrokkelen en aangevuld met schommelende hoeveelheden klei, kalksteen, gneis en zwarte mergel. De percelen zijn voornamelijk met Grenache beplant, maar je vindt er ook Carignan, Macabeu, Syrah en Lladoner Pelut, een natuurlijke mutatie van de Grenache druif die er qua eigenschappen nauw mee is verbonden.

BIOLOGISCH

In 2017 ontving Mas Amiel zijn certificaat van biologische wijnbouw en dit werd direct gevolgd door een conversie naar biodynamische wijnbouw. De cultivatie van de wijngaarden gebeurt nu in correlatie met het ballet van de maan en de planeten. De bodem wordt levendig en gezond gehouden en laat het terroir zo de kans om zich te exprimeren in het glas. De bemesting gebeurt met biodynamische preparaten die het ontwikkelen van ziektes en schimmels helpen voorkomen. In de wijnkelder wordt veel aandacht besteed aan de selectie. Een hoogtechnologische ontrister zorgt ervoor dat de bessen niet gekneusd worden tijdens het ontristen. Tijdens de vinificatie worden er geen sulfieten toegevoegd. Bij hun recent gecreëerd ‘Natural’ label gaat de wijn ook zonder toegevoegd sulfiet op fles. In de rest van hun gamma liggen de hoeveelheden sulfiet sowieso vele malen onder de wettelijke norm. Het wijnbouwersteam kan gebruik maken van cuves en barriques in verschillende maten die zijn afgemeten om parcellair te kunnen werken. De witte druivenrassen ondergaan een directe persing en dit zonder toevoeging van enzymen. Het meest in het oog springend in de kelder zijn de oude en impressionante foudres van 350 hl waarin de oxidatief opgevoede wijnen vele decennia in rusten. Bij het maken van de vin doux naturel komt hun grote ervaring van pas bij het bepalen van het exacte moment waarop de fermentatie wordt stilgelegd met de methode 'mutage sur grains'. De toevoeging van alcohol gebeurt dus nog voor de persing. Doordat de fermentatie niet wordt afgerond blijft er nog veel restsuiker over. Hun gamma omvat een zeer divers aanbod qua wijnstijlen met versterkte, oxidatieve en droge wijnen. Deze staan steeds garant voor de vakkennis en ervaring van Mas Amiel waarbij de typiciteit van het terroir nooit verloren gaat.

 

ONTDEK ALLE CUVÉES