BODEGAS MAISULAN
RIOJA ALAVESA, SPANJE
EVA & LUIS
Maisulan is het wijnproject van Eva en Luis, beide komen uit een familie met een lange landbouwtraditie en kennen dus een grote verankering op het platteland. Hun wijnhuis staat in Rioja Alavesa, een subregio in Rioja die zich tussen de Sierra de Cantabria en de Ebro rivier bevindt. Hun filosofie omvat verscheidene aspecten. Zo hebben ze een maximaal respect voor de wijngaarden en hun omgeving. Elk perceel krijgt op maat gemaakte zorg en aandacht, zodat het zijn eigenheid kan behouden. In de wijnkelder wordt er gekozen voor een aanpak met minimale interventies. En tot slot zijn geduld, nederigheid en eerlijkheid de kernwoorden die hun modus omvatten.
CARRIÈRE SWITCH
In tegenstelling tot veel van onze andere domeinen waar de bezieler van het wijnhuis vaak eerst oenologie of landbouwkunde heeft gestudeerd alvorens met zijn eigen project te starten, heeft Luis al op 16-jarige leeftijd de schoolbanken verlaten om al zijn tijd op het veld te kunnen doorbrengen. Hij heeft zo tonnen aan praktische ervaring opgedaan en het ontbrekende deel van zijn kennis, die hij anders op school zou hebben opgedaan, wordt nu bijgewerkt door zelfstudie tijdens de lange winteravonden. Bij Eva ging het eigenlijk dezelfde weg opgaan. Vanaf haar 14e klonk de lokroep naar de wijngaarden maar haar vader was hier minder voor te vinden, met als voornaamste tegenargument dat de wijngaarden er enkele jaren later nog steeds zouden liggen en dat hij haar alle kneepjes van het vak zou leren eens ze haar studies had voltooid. Na haar middelbaar behaalde ze een master in rechten. Haar voornaamste bekommernis was een job vinden die haar toeliet om deze met haar passie voor de land- en tuinbouw te combineren. Ze werkte in de voormiddag in een bank en na de middag op het land. Vanaf haar 25e wist ze diep van binnen dat haar toekomst op het platteland lag. Ze voelen zich eigenlijk meer landbouwers dan pure wijnbouwers. Naast de zorg voor hun ranken spenderen ze ook tijd aan hun olijfbomen, graanvelden en groentetuin, waarbij de verbondheid met de natuur de rode draad is in hun verhaal.
INVLOEDEN VAN OVERAL
Tot 2001 werd hun oogst in de wijnkelder van de familie van Luis verwerkt. Maar met 7 broers die hetzelfde idee hadden maar een andere visie op de uitvoering was dit geen ideale setting. Dus viel de keuze op het bouwen van een eigen wijnhuis met kelder. Door gezinsuitbreiding en een paar zware rugoperaties liep de planning vertraging op, maar in 2011 zag hun wijnkelder zijn eerste oogst. Het klimaat kent zowel Atlantische als mediterraanse invloeden, maar door zijn vrij ingesloten ligging kan het in de winter en de zomer ook wat continentale trekjes vertonen. Er valt op jaarbasis zo’n 400 l/m² neerslag, wat ongeveer de helft is van in België. De meeste regen valt er tijdens de lente en de herfst. De winters zijn er door de vrij hoge ligging aan de koude kant. Tijdens de zomer overheerst de zon, die hier fel uit de hoek kan komen, maar de Tempranillo druif kan hier, dankzij zijn dikke schil, wel goed tegen. De 400 tot 650 meter hoog gelegen wijngaarden profiteren ook op de warmste zomerdagen van een nachtelijke afkoeling die de trossen de kans geven om wat te bekomen van de intense zonnestraling. Naast Tempranillo, die in deze streek veruit het belangrijkste rode druivenras is, verbouwen ze ook Graciano. Deze druif wordt vaak in kleine hoeveelheden geblend met Tempranillo, en heel af en toe ook als mono-cépage op de markt gebracht. Bij Maisulan zetten ze Graciano voor de beide opties in. Qua wit druivenras vinden we er Viura, dat we misschien beter onder de naam Macabeu kennen. In hun oude wijngaarden vind je ook nog kleine subplots met Garnacha, Malvasía, Calagraño en Mazuela.
RITME VAN DE NATUUR
De gemiddeld 45 jaar oude stokken gedijen op een bodem uit kalk en klei. Alle arbeid in de wijngaarden gebeurt manueel. Na de eerste regen in het voorjaar wordt de toplaag omgeploegd. Ze letten erop om dit niet te diep te doen om zo de bodemstructuur intact te houden. Hetzelfde procedé wordt toegepast na de eerste regen in het najaar. In de strijd tegen ziektes en schimmels gebruiken ze plantenextracten en minimale hoeveelheden zwavel en koper. Op enkele percelen helpen biodynamische preparaten om de organische bemesting in de bodem te laten opnemen. Zelfs tijdens een intense hitte-periode wordt er niet geïrrigeerd en laten ze de vegetatieve cyclus zijn natuurlijk beloop. De pluk verloopt steeds met de hand en hierbij gebeurt al een strenge selectie op de wijngaard. In de wijnkelder start de vinificatie zonder toevoeging van uitheemse gisten en met een minimale inzet van sulfieten. De fermentatie verloopt temperatuur-gecontroleerd. Hierna worden alle loten uitgebreid geproefd en in functie van die bevindingen valt de keuze op een opvoeding op inox, vaten van klei of eiken vaten. De wijnen van Maisulan zijn op het ritme van de natuur gemaakt. Je proeft de connectie met de omgeving en de jarenlange opgebouwde kennis van hun percelen. Het is het ideale voorbeeld van één van de vele kleinschalige projecten die Rioja Alavesa te bieden heeft.