Domaine des Roches Neuves

DOMAINE DES ROCHES NEUVES

SAUMUR, LOIRE, FRANKRIJK

Domaine des Roches Neuves
Domaine des Roches Neuves
Domaine des Roches Neuves

THIERRY GERMAIN

Roches Neuves uit de Loire is het geesteskind van Thierry Germain. Maar meer nog dan bij andere domeinen is de voorgeschiedenis hier van groot belang. De wijngaarden, met een uitzonderlijk terroir die de typische karakteristieken van de Saumur streek belichamen, dateren reeds uit 1850. Tijdens een groot deel van de 20e eeuw waren ze eigendom van Denis Duveau, een leerling van Emile Peynaud en Jean Ribéreau-Gayon die in de Bordeaux streek hun sporen hebben verdiend. Hij had de wijnen al naar een hoger niveau getild, maar na het klimatologisch gezien problematische jaar 1991 heeft hij de handdoek gegooid. En toen kwam Thierry Germain in beeld : op 23 jarige leeftijd heeft hij toen de Bordeaux streek verlaten om in Varrains, vlakbij Saumur, zijn eigen wijndroom te starten. Vanaf 1992 heeft hij de 22 hectare aan wijngaarden gehuurd en ondertussen zijn ze ook zijn eigendom geworden. Op deze manier kreeg hij er met Charly Foucault van Clos Rougeard ook een zeer beroemde buur bij. Charly, die ondertussen overleden is, geloofde ook rotsvast in de biologische wijnbouw en de twee bouwden een intense vriendschapsband op. Een relatie waarbij de knowhow van beide domeinen enkel wel kon bij varen. Thierry is mede dankzij zijn invloed in 2004 met de conversie naar de biodynamische wijnbouw gestart.

 

WANNEER HIJ SPREEKT, LUISTER JE...

Een belangrijk aspect van de wijnen van Roches Neuves is de samenstelling van de bodem. Die bestaat uit een krijtachtige onderlaag, de typische Tuffeau die in de Loire vaak voortkomt, met erboven een laag van kleiachtige en zanderige kalksteen. De wijngaarden die beplant zijn met de Chenin Blanc druif vallen onder de appellatie Saumur. De Cabernet Franc ranken die voor de rode wijnen worden gebruikt, gedijen in Saumur-Champigny. Het was niet zo’n evidente keuze om qua rode wijnen enkel met deze druif te werken, zeker niet in de optiek dat Thierry enkel absolute topwijnen wilde produceren. Deze druif werd vroeger vooral gebruikt om aan massaproductie met vaak een eerder bedenkelijke kwaliteit te doen. Een ander probleem zijn het hoge alcoholpercentage en het overrijpe fruit dat je bij monocépages van deze druif wel kan tegenkomen. Thierry besefte snel dat deze druif veel zorg vroeg en dat het tijdstip van de oogst cruciaal is om elegante en uitgebalanceerde wijnen te verkrijgen.

 

BIODYNAMISCH

Zoals reeds vermeld is de biodynamische wijnbouw de absolute basisfilosofie van Thierry Germain. Hij behandelt zijn wijnstokken met veel respect. Zijn devies is: doe ze niet bloeden, geef ze geen pijn en stress, en laat de plant zijn natuurlijke cyclus doorlopen. Hierdoor cumuleert alle energie en puurheid in de druif met de schil als bescherming er rond. Door op deze wijze te werken kan hij vrij vroeg oogsten en dit levert rode wijnen op die bulken van fris en levendig fruit, en dit zonder een te uitgesproken vegetale toets en harde tannines. De witte wijnen zijn droog en tonen een complexe mineraliteit en worden gedragen door een uitgesproken aciditeit. De biodynamische wijnen van Thierry Germain doen de historische wijngaarden nabij Saumur alle eer aan en ze zijn een pure reflectie en expressie van hun terroir en de filosofie van de wijnbouwer! 

 

ONTDEK ALLE CUVÉES