CHÂTEAU DE MÉRANDE
SAVOIE, FRANKRIJK
HISTORISCHE HELLINGEN
Château de Mérande bezit 12 hectare aan wijngaarden, waaronder prestigieuze percelen in Le Paradis en Les Terrasses de Lourdens op de historische hellingen van de Savoie. De meeste wijngaarden liggen op de onderste pentes van de immense bergflank die culmineert op de meer dan 1200 meter hoge Rocher du Guet. Een deel van de wijngaarden is aangelegd in vlakkere morenes. Mondeuse, waarvan je op sommige percelen meer dan 50 jaar oude ranken vindt die slechts een zeer laag rendement geven en zo alle rijkdom en de typiciteit van de Cru Arbin exprimeren, is de meest aangeplante druif. Mondeuse kreeg het zwaar te verduren door de Phylloxera plaag. Na een kort herstel in het begin van de 20e eeuw viel het aantal beplante hectare in jaren ‘70 terug tot slechts 200. Maar recentelijk is men toch de intrinsieke kwaliteiten van deze druif terug aan het ontdekken en is Mondeuse aan een opmars bezig. Dit ras geeft een intense kleur aan de wijn en door zijn hoog gehalte aan tannines en zuren bezit hij uitstekende bewaarcapaciteiten. Het domein bezit ook druiven die meer familiair in de oren klinken. Zo hebben ze een 2 hectare grote wijngaard aan de voet van de rots ‘Le Grand Blanc’ die met Roussanne is beplant. De Gamay druif voelt zich hier ook thuis en daarvan bezitten ze enkele 10-tallen are. Met Altesse ranken in de morene van de Mérande gletsjer komen we terug op minder gekend terrein. Deze druif die in de Savoie zijn thuisbasis kent, geeft lage rendementen en kan dankzij zijn zuren een mooi bewaarpotentieel bieden. Deze druif staat ook gekend als Roussette en doet in het glas wat aan Furmint denken.
REGIONALE NATUURPARKEN
De taken worden door de twee broers onderling verdeeld. André doet de administratie, verkoop en het snoeiwerk. Daniel bewerkt de bodem en is de baas in de wijnkelder. Beide zijn perfectionnisten, maar desondanks doen ze steeds minder interventies. Dit heeft voornamelijk betrekking op de vinificatie die een natuurlijk verloopt kent zonder toevoeging van sulfiet. Ze aanvaarden dat het de druif zelf is, die in functie van de specificiteiten van de jaargang, beslist over de hoedanigheid van de wijn. In dit proces zit een ongekende factor, maar die moet je als wijnbouwer leren aanvaarden vinden ze. Het zal dus ook wel geen verrassing zijn dat ze al kort na de start van hun project de biodynamische toer zijn opgegaan. In deze wonderbaarlijk mooie setting tussen de vele regionale natuurparken is de verbondenheid met de omgeving een absolute must volgens hen. De ranken worden als een levende identiteit gezien die verbonden zijn met de cosmos. De vegetatieve cyclus staat in correlatie met de stand van de maan en de planeten. Er wordt veel aandacht geschonken aan biodynamische preparaten en een rijke biodiversiteit in en rond de wijngaarden. De arbeid in de soms steile wijngaarden gebeurt manueel of met de hulp van paarden.
ANDRÉ & DANIEL
In 2001 werd de wijnkelder volledig vernieuwd. De vinificatie verloopt aan een lage temperatuur waarbij enkel de trossen en de inheemse gisten onderdeel zijn van dit delicate proces. Hierdoor worden de karakteristieken van het terroir maximaal bewaard. Waar mogelijk krijgt het sap ook een malolactische fermentatie. De opvoeding gebeurt voornamelijk in barriques en grote foudres.
Laat je via de wijnen van André en Daniel onderdompelen in de Savoie. Door hun biodynamische aanpak met autochtone druivenrassen op gerenommeerde flanken krijg je hiervoor de perfecte kans. En de toekomst van Château de Mérande is met de volgende generatie Genoux-wijnbouwers al verzekerd! Eindigen doen we met hun motto:‘Un grand vin ne peut être qu’un vin naturel’.