K. DESCOMBES
BEAUJOLAIS, FRANKRIJK
MEER DAN ZOON VAN...
In het licht glooiende landschap ten westen van de Saône vinden we het landelijke dorp Villié Morgon. Het is de uitvalsbasis van Kévin Descombes, een jonge en ambitieuze wijnmaker met een grote dosis talent en een uitgesproken filosofie qua wijnbouw. Hij is de zoon van Georges Descombes die vanaf de jaren ’90 een grote reputatie heeft opgebouwd met de cultivatie van natuurlijke wijnen in de Beaujolais. Na eerst de nodige ervaring te hebben opgedaan in de voetsporen van zijn vader heeft Kevin in 2013 zijn eigen label opgestart. Hij kreeg hierbij de nodige familiale hulp. Hij mocht 4 hectare, die onder de appellaties Beaujolais en Morgon vallen, van zijn vader overnemen. Deze wijngaarden waren al decennialang vrij van chemicaliën en dus de ideale start in zijn opzet om natuurlijke wijnen te maken. In zijn streven om de Beaujolais in zijn meest uitgebreide vorm aan het publiek voor te stellen heeft hij ondertussen ook nog enkele percelen bijgekocht, percelen in pacht en koopt hij druiven van enkele bevriende wijnbouwers. Zo omvat zijn gamma, dat in totaal van een 13-tal hectare komt, ook witte Beaujolais en Moulin-à-Vent.
GAMAY
Hij teelt Gamay, veruit de belangrijkste druif in de Beaujolais, op bodems die voornamelijk uit graniet bestaan. Dit geeft zijn wijnen dankzij een mineraal aspect veel karakter en persoonlijkheid. De trossen voor zijn witte Beaujolais komen van Chardonnay ranken die gedijen op een in terrassen uitgebouwde wijngaard in Pruzilly, dichtbij Saint-Véran. Alle arbeid in de wijngaarden gebeurt met de hand. Hij is niet op zoek naar een biologisch certificaat maar het gebruik van pesticiden en herbiciden is uit den boze. Hij besteed zeer veel aandacht aan het gezond houden van de bodem en de ranken. Dit is een arbeid die nooit stopt, maar waamee hij wel het verschil probeert te maken om zo het terroir maximaal te laten schitteren in zijn wijnen. Hij vindt het werk tussen de ranken zeer afwisselend en het biedt hem steeds een nieuwe uitdaging.
CARBONIQUE
De vinificatie voor zijn Gamay verloopt volgens de methode ‘macération carbonique’. Dit proces komt spontaan op gang door de inheemse gisten. De volledige vinificatie en rijping gebeuren zonder de toevoeging van sulfiet of andere externe producten. Enkel bij het bottelen wordt een zeer minieme hoeveelheid sulfiet gebruikt. Door puur het terroir te laten spreken krijg je ook verschillende stijlen waarbij je zowel uitgesproken sappige wijnen als meer gestructureerde aantreft. Zo ondersteunt zijn gamma ook een uitgebreid palet aan gerechten. Ondanks de kleinschaligheid van zijn project hebben de natuurlijke wijnen van Domaine Kevin Descombes toch al over de hele wereld de aandacht getrokken bij critici en amateurs, waarbij zowel het kwalitatieve aspect, de expressie van het terroir, als de persoonlijke touch van de wijnbouwer in het oog springen.