CLOS CULOMBU

CORSICA, FRANKRIJK

Clos Culombu
Clos Culombu

SPEL VAN WOLKEN EN ZONLICHT

Als we aan een opsomming beginnen van de Franse wijnregio’s hebben we vaak de neiging om ons te beperken tot deze op het vasteland. Maar zo vergeten we Corsica natuurlijk. Dit prachtige eiland doet via de GR20 een belletje rinkelen bij de stappers. Deze avontuurlijke en ruige tocht laat je er de wonderbaarlijke natuur ontdekken. Het is in deze setting dat we Clos Culombu vinden. De wintersnoei gebeurt er met zicht op de besneeuwde toppen van Montegrossu. Door het spel van de wolken en het zonlicht op de bergen is er altijd wel iets te beleven als je in de wijngaard aan het werk bent. Er zijn dus minder aantrekkelijke plaatsen om als wijnbouwer aan de slag te gaan.

Het verhaal van het familiaal gerunde Clos Culombu start in 1973 met Paul, de oudste telg van de Suzzoni familie. De wijnmicrobe begon bij hem reeds op zeer jonge leeftijd te kriebelen en zo was de keuze om landbouw te studeren een snel uitgemaakte zaak. Een wijnbedrijf opstarten vraagt de nodige financiën dus kwam zijn vader hem ter hulp met de aankoop van enkele lappen grond. Zo werd zijn droom al snel werkelijkheid en werden de eerste Niellucciu stokken geplant. In 1986 nam Etienne, de jongste zoon van het gezin, het domein over. Hij deed veel investeringen en onder zijn bewind groeide het totaal aantal wijngaarden uit tot 64 hectare. 2016 tekende voor de meest recente overgang op het domein met Paul-Antoine, de oudste zoon van Etienne die de eer had om de 40ste jaargang van Clos Culombu te produceren. En dit volgens de filosofie ‘blijf nederig en doe steeds je best’.

MICROKLIMAAT

Hun 27 percelen liggen op de oevers van de opgedroogde Fiume Seccu rivier op de flanken van de Capu Bracaghju. De wijngaarden liggen ingebed in een zeer gevarieerd landschap met olijbomen, eiken en kreupelhout. Door de bijzondere inplanting tussen de kust en hoge bergen herbergt de Golfe de Calvi een microklimaat dat plaatselijk als ‘Balagne’ gekend is. Hierdoor is er minder kans op voorjaarsvorst en hagel. De winters verlopen zacht en nat. Hogerop verandert de neerslag in sneeuw en het smeltwater in het voorjaar voorziet de ranken van voldoende watervoorraad om de droge en hete zomers door te komen. Door de nabijheid van de zee waait er vaak een stevige wind die samen met de droge condities een natuurlijke bondgenoot is in de strijd tegen ziektes en schimmels. Al van bij de start in 1973 was het gebruik van herbiciden en pesticiden uit den boze. Vanaf 2013 is het volledige domein biologisch gecertificeerd en nu zijn ze hun eerste stappen aan het zetten in de biodynamie waarbij de balans van het ecosysteem hun belangrijkste aandachtspunt is.

Clos Culombu
Clos Culombu
Clos Culombu

INHEEMSE DRUIVENRASSEN

Ze hechten ook heel veel aandacht aan de expressie van het terroir in hun wijnen. In hun optiek omvat dit alles en is het de combinatie van het mircroklimaat, de keuze van de druivenrassen, de unieke locatie, de biodiversiteit en de textuur en type van de bodem. Hun wijngaarden liggen op een 350 miljoen jaar oude granieten plaat die sindsdien heel langzaam aan het eroderen en afbrokkelen is. De complexe bodem bestaat uit monzo-graniet die opgebouwd is uit metamorf gesteente met een hoog gehalte aan silica, kalium, magnesium en mangaan. De hoger gelegen wijngaarden zijn rijker aan zand, terwijl je lager meer leem en klei vindt. De alluviale afzettingen afkomstig van de 1937 meter hoge Montegrossu geven een extra pigment aan de bodemsamenstelling. 

 

De diversiteit waarvoor Clos Culombu staat vinden we ook terug in de keuze om met 19 verschillende druivenrassen te werken. Voor de rode wijnen zijn Niellucciu en Sciaccarellu het meest vertegenwoordigd. De knoppen van de Nielluccio komen al vroeg in het voorjaar te voorschijn, het microklimaat dat bescherming tegen vorst biedt, komt dus goed van pas. Deze druif, die verwant is met Sangiovese, kent een lange rijpingscyclus en zorgt voor tanninerijke wijnen met mooie zuren. Nielluccio wordt vaak geblend met Sciaccarellu. Deze druif kent zijn roots in Italië en zorgt voor de kruidige toets in de wijnen. Voor hun witte wijnen gebruiken ze met Vermentinu ook een ras dat voornamelijk in Italië voorkomt, meer bepaald in het nabijgelegen Sardinië. In samenwerking met het Centre de Recherche Viticole de Corse verbouwt Clos Culombu ook 10 ‘vergeten’ inheemse druivenrassen met als doel hun potentieel te bepalen.

PROEF...

De bouw van een nieuwe wijnmakerij in 2010 betekende een scharnierjaar voor Clos Culombu. Dankzij de ultra moderne installaties verloopt de vinificatie, die enkel met inheemse gisten wordt opgestart, volledig temperatuur-gecontroleerd. Voor de rijping beschikt het domein over inox tanks, 500 liter vaten uit Franse eik, amfora uit klei en amfora uit zandsteen. De wijnen van Clos Culombu bieden een ideale opportuniteit om Corsica als wijnregio te leren kennen en waarderen. En dit door een wijndomein dat zeer dicht bij de natuur staat en kan teren op een lange familiale traditie. Proef deze wijnen ‘blind’ en verplaats je naar deze magnifiek gelegen wijngaarden en ze zullen je nog meer genot bezorgen.