WEINGUT KLOSTERHOF

MOSEL, DUITSLAND

Weingut Klosterhof
Weingut Klosterhof
Weingut Klosterhof

HALLO BROERS

De steile flanken langs de kronkelende Mosel verschaffen de perfecte context voor ambitieuze wijnbouwers. De broers Dominique en Benjamin horen zeker thuis in die categorie. Hun Weingut Klosterhof is de oudste wijnmakerij in Brauneberg. De naam is afgeleid van het gelijknamige kloosterhof dat in 1455 door de Franciscanen is opgericht. In 1802 ontbond Napoleon het klooster en kwam het in handen van de familie Thomas die er direct met wijnbouw is gestart. Vanaf 1987 waren Ruth en Sepp Thomas er de drijvende krachten. Bijna drie decennia later stond de volgende generatie te trappelen en in 2015 produceerden hun twee zonen hun eerste wijnen in de familiekelder. Al snel groeide de drang om hun eigen weg in te slaan met een andere filosofie qua vinificatie en omarming van de biodynamische aanpak. Vanaf 2020 cultiveren ze 10 hectare aan wijngaarden in eigen beheer.

ERVARING IN NIEUW-ZEELAND

Na het voltooien van zijn opleiding heeft Dominique in verschillende wijnhuizen in Nieuw-Zeeland waardevolle ervaring opgedaan. Naast een stage bij DLR Mosel is hij ook enkele jaren aan de slag geweest bij VDP Weingut Fritz Haag. Hij is verantwoordelijk voor de externe bedrijfsvoering van wijnmakerij Max-Ferdinand-Richter in Mülheim. Zo goed als al zijn resterende tijd spendeert hij tussen de ranken van Klosterhof. Zijn drijfveer is het produceren van droge en minerale Riesling wijnen die het allerbeste van het terroir laten zien. Benjamin heeft met zijn opleiding als werktuigbouwkundig technicus een volledig andere achtergrond maar na het proeven van een Piesporter Grafenberg Riesling Kabinett uit 2007 werd de sluimerende wijnpassie in hem toch volledig wakker.

Hij is een grote fan van de biodynamische wijnbouw en het is zijn doel om gans het domein in die optiek te laten certificeren. Hij wil dat de wijnbouw zo natuurlijk mogelijk verloopt met een spontane fermentatie door de inheemse gisten, en dit zonder toevoegingen. Hij wil ook niks forceren door het sap over te pompen. En dus verloopt de fermentatie, mede door het gebruik van kleine cuves, zeer geleidelijk.

Weingut Klosterhof

BONAPARTE?

Hun wijngaarden liggen verspreid over 4 grote zones: Mülheimer Sonnenlay, Brauneberger Juffer, Piesporter Goldtröpfchen en Klostergarten. Deze laatste is een klein gehucht verscholen achter het dorp en tevens hun grootste wijngaard die reeds in het bezit was van hun overgrootvader en pas recent terug in familiebezit is gekomen. Ze bezitten de hele zongerichte flank die zo’n 4,2 hectare beslaat. Hierdoor hebben ze alle vrijheid om hun eigen stijl te ontwikkelen. De bodem bestaat zoals gans de regio voornamelijk uit leisteen. De kelder is onderverdeeld in twee grote delen. Het meest moderne gedeelte bevindt zich aan de ene kant van de straat, met allemaal inox mini tanks waardoor ze parcellair kunnen werken.

 

De oogst, onderverdeeld in verschillende smaaktypes en kwaliteit, gist hier op het ritme van de natuur. Aan de overkant van de straat gaan we ondergronds en ontdekken we de oudste kelder van de regio die voor het eerst dienst deed in 1558 en waar Napoleon destijds nog wat wijnen liet rijpen. Hier staat een verzameling aan oude vaten, waarvan een paar meer dan 100 jaar oud zijn. Hierin rijpen wat meer experimentele wijnen waaronder zelfs wat Sauvignon Blanc en Chardonnay van vlakke percelen rond het dorp.

TALENT VAN HET JAAR

De broers streven ernaar om finesserijke en minerale Riesling wijnen te produceren. Ook de wijnen met wat meer restsuiker blinken uit in spanning, intensiteit en diepgang. Al hun wijnen bulken van de fraîcheur en geven een zeer puur beeld van het terroir.

 

Hun reputatie is als een raket de lucht ingeschoten, net omwille van hun moderne aanpak en andere stijl dan de meeste collega’s in de buurt. Dit was ook Vinum Weinguide opgevallen en ze hebben hen in 2017 tot ‘talent van het jaar in de Mosel’ uitgeroepen. We kijken dan ook reikhalzend uit naar wat dit duo de komende jaren nog zal verwezenlijken!