Domaine de la Croix Senaillet
SAINT-VÉRAN, BOURGOGNE, FRANKRIJK
RICHARD & STEPHANE
Het verhaal van Domaine de la Croix Senaillet start in 1969 toen Maurice et Claudia Martin het wijnhuis oprichtten. Sinds de jaren negentig zijn hun twee zonen Richard en Stéphane de stuwende krachten. Ze bezitten 25 hectare wijngaarden die als een mozaïek van maar liefst 60 percelen over de Bourgogne zijn verdeeld, deze lappendeken strekt zich dan ook nog eens over verschillende appellaties uit, waaronder Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles, Saint-Véran en Mâcon Davayé. Sinds 2015 zijn de broers ook eigenaars van Domaine Mont-Epin met wijngaarden in Viré-Clessé en Mâcon-Péronne. Aan diversiteit is er dus geen gebrek. Stéphane is verantwoordelijk voor de wijngaarden en onder impuls van Richard is er in 1999 een nieuwe wijnkelder gebouwd. De naam van het domein vindt zijn oorsprong in 1866, de toenmalige burgemeester Benoit Senaillet heeft toen aan het kleine wijndorp Davayé een kruis geschonken.
Dit was om het exemplaar dat vernield werd tijdens de Franse revolutie te vervangen. In 1867 werd het kruis plechtig ingezegend en sindsdien biedt het een goddelijke bescherming aan de dorpelingen en aan diegene die het op hun weg kruisen. Het kruis kijkt nu uit op de wijngaarden van Domaine de la Croix Senaillet. Hun wijnhuis staat nabij de hellingen van de Roche de Solutré. Deze 500 meter hoge heuvel in het hart van de Bourgogne, dichtbij Mâcon, kent een rijke geschiedenis waarin de monniken van de abdij van Cluny een grote rol speelden. Op de kalkrijke hellingen werd toen al wijn verbouwd. Een wandeling naar de top staat garant voor een prachtig uitzicht op de ronde heuvels rond Mâcon.
DUURZAAM
Al vanaf de jaren negentig werd er op een duurzame manier aan wijnbouw gedaan. Dit was eigenlijk voornamelijk voor pragmatische redenen, op die manier was het fruit van betere kwaliteit en bracht het dus betere wijnen voort. Die filosofie werd verder ontwikkeld, dit ook met het oog op de verdere ontplooiing van het domein op langere termijn. Deze evolutie leidde tot de conversie naar een volledig biologische wijnbouw vanaf 2003. In 2006 werd dan ook het engagement aangegaan om dit in een officieel sausje te gieten en dit resulteerde in een AB certificaat voor gans hun domein vanaf het oogstjaar 2010. Deze manier van wijnbouw zonder het gebruik van pesticiden, chemische hulpmiddelen en herbiciden finaliseert het ecologische gedachtegoed van de familie Martin. Eén blik op hun wijngaarden volstaat om de resultaten van deze visie te constateren : in en rond de wijngaarden floreren de insecten en dit in een rijke flora. In de organische wijnbouw is het preventieve werk van cruciaal belang zegt Stéphane. Hierbij is er aandacht voor het versterken van de natuurlijke weerstand van de ranken, het gebruik van streekeigen middelen en het onder controle houden van de rendementen. Deze manier van werken zorgt ervoor dat hun wijnen jaar na jaar een mooiere expressie worden van hun terroir en hun appellatie.
JURA TIJDPERK
Het terroir vindt zijn oorsprong in het Jura tijdperk. De bodem bestaat voornamelijk uit mergel en kalksteen. Die laatste geeft de wijnen een mineraal karakter. Op sommige plaatsen vind je nog de restanten van kleine beekjes die tot een vochtige kleibodem leiden. Op de hellingen vind je onderaan meestal een dikkere kleirijke laag en meer naar de top toe een dunnere kalklaag. De meeste van hun percelen bezitten een oostelijke oriëntatie. Rond enkele percelen, zoals bv. dat van La Grande Bruyère hebben ze hagen aangeplant om de biodiversiteit te versterken.
HANDMATIG
De pluk van de druiven aan de 40 jaar oude stokken gebeurt volledig handmatig. De beide wijnbouwers doen er alles aan om de druiven bij hun optimale rijpheid te oogsten. Hiervoor worden de druiven vaak geproefd en ondergaan ze een analyse om hun suikergehalte te bepalen. Van de pluk tot in de pers worden de druiven met zeer veel zachtheid behandeld. Ze ondergaan een zachte en langzame persing om een zo puur mogelijk perssap te bekomen dat een maximale expressie toont van de fijne aroma’s die de Chardonnay druiven te bieden hebben. Hierna ondergaat het sap een alcoholische fermentatie aan lage temperatuur, dit is een zeer langzaam proces dat maar liefst 4 maanden in beslag neemt en zo wordt het fruitige karakter behouden. De malolactische fermentatie zorgt ervoor dat de wijn iets minder levendig wordt en een meer vettige toets krijgt. Het leidt ook tot meer microbiologische stabiliteit. De wijnen rijpen gedurende een 10-tal maanden op droesem waardoor de complexiteit toeneemt en het geheel mooi rond wordt. Tot slot mag hun motto zeker niet ontbreken : La Terre n’appartient pas à l’homme, cest l’homme qui appartient à la Terre.