GLOIRE DE DURAS
HASPENGOUW, BELGIË
FAMILIE PROJECT
Wijndomein Gloire de Duras is gelegen in het hart van Haspengouw, namelijk in Wilderen (Sint-Truiden). Peter Nijskens, naast fruitteler ook fulltime wijnbouwer. Wijndomein Gloire de Duras is een echt familieproject. Samen met zijnvrouw Hilde en drie kinderen (Laura, Gert-Jan en Isaline) proberen ze iets mooi te maken van hun wijndomein. In de wijnkelder worden we bijgestaan door Hans Van Nyen.
EEN CLOS
De betekenis van de naam ‘Gloire de Duras’ is tweeledig. Voor de eerste betekenis keren we terug in de tijd, meer bepaald naar de middeleeuwen. In deze periode was het dorp Wilderen (bij Sint-Truiden), waar het wijndomein gelegen is, een heerlijkheid van Duras. Een heerlijkheid is een oude bestuursvorm waarbij de inwoners van die heerlijkheid onder het gezag stonden van de leenheer. Wanneer we heerlijkheid vertalen, komen we uit op ‘gloire’. Aangezien de wijngaarden zowel in Wilderen als in Duras liggen, kozen ze de naam ‘Gloire de Duras’. De tweede betekenis duidt op het feit dat ze ernaar streven om heerlijke wijnen te maken.
TYPICITEIT VAN DE DRUIF
Hun wijndomein beschikt enkel over witte wijnen. In 2015 gebeurde de eerste aanplant van de druiven Chardonnay, Pinot Gris en Auxerrois. Deze druiven werden in 2016 voor het eerste geoogst. In 2017 volgde een aanplant van Riesling. Één van de percelen waar Riesling geplant is, ligt in de oude moestuin van het Kasteel van Duras. Uniek aan deze aanplant is dat dit een clos is (een ommuurde wijngaard). Er is hier sprake van een microklimaat. In 2019 breidden we opnieuw uit met een aanplant van Pinot Gris en Auxerrois. Deze laatste is gelegen rondom het degustatiepaviljoen van ons Haspengouwse wijndomein. Momenteel beschikken ze over 6,5 hectare druiven of zo’n 26 000 druivenstokken. Onze wijngaarden zijn gelegen in Haspengouw, meer bepaald in Wilderen en Duras (Sint-Truiden). Een gedeelte van de wijngaarden ligt in Halle-Booienhoven (Vlaams-Brabant). Puristen die een wijn willen die zo dicht mogelijk aansluit bij de typiciteit van de druif, het terroir en de meteorologische omstandigheden van het jaartal zijn hier absoluut aan het juiste adres.