Tenuta Olim Bauda

TENUTA OLIM BAUDA
PIEMONTE, ITALIË

 

Tenuta Olim Bauda
Tenuta Olim Bauda

ICONISCH

In het warme zuiden van Frankrijk ligt de Languedoc, een wijnstreek met zeer authentieke dorpjes en een eeuwenoude cultuur van wijn maken. Mensen die al generaties lang met passie wijn maken. In tegenstelling tot andere Franse wijnstreken vind je hier wel nog betaalbare kwaliteitswijnen. Limoux, Corbières en Minervois zijn de meest gekende plaatsen, maar wij stellen u graag deze parel uit Saint-Chinian voor : Domaine les Eminades uit Cébazan dat in 2002 door Luc en Patricia Betonni werd opgericht. Ze leerden elkaar heel toepasselijk kennen tijdens een initiatie “wijn degusteren”. Patricia heeft farmacie gestudeerd en Luc is oenoloog. Les Eminades komt van de term “Eminada” die zijn oorsprong vindt in Italië. Patricia en Luc vonden het een passend eerbetoon aan hun grootouders die vanuit Italië naar Frankrijk waren geëmigreerd. De roots van de familie Bertolino liggen in Asti. De grootvader van de huidige eigenaars, Giovanni, verkreeg in 1927 zijn licentie om wijnen te mogen verbouwen. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Agostino die in 1961 met de aankoop van het historische herenhuis in Monferrato Olim Bauda boven de doopvont heeft gehouden. Door zijn vroegtijdig overlijden in 1987 werden de activiteiten onder de naam Olim Bauda even stopgezet. In 1998 zorgden zijn kinderen voor een doorstart. Gianni houdt zich voornamelijk met het commerciële aspect bezig, Diana neemt de administratie op zich en Dino is de wijnbouwer en verantwoordelijke van de wijngaarden. Sinds kort krijgen ze hulp van Giuseppe Ca’Viola, die hun adviserende oenoloog is geworden.

GAVI

Hun wijngaarden liggen over 5 dorpen verspreid. De verschillende locaties bezitten een ander bodemtype, dus was het heel belangrijk om steeds de juiste druivenrassen aan te planten. In de Asti streek bestaat de bodem meestal uit klei- en zandachtige mergel met een vrij groot aandeel kalk in. De maritieme oorsprong laat zich tijdens een wandeling tussen de ranken door het grote aantal fossiele schelpen snel raden. De percentages van de hoofdbestanddelen van de bodem zijn zeer variabel, en dit zelfs in dezelfde wijngaard waar er soms aders lopen met een hoog zand- of krijtgehalte. Dit betekent dat je zelfs uit één wijngaard waar de vinificatie door dezelfde wijnbouwer is gedaan, je uit verschillende vaten een totaal andere wijn kan krijgen, puur door de bodemvariatie. Dit maakt wijn verbouwen op deze hellingen een zeer grote uitdaging. Voor de cultivatie van de wijngaarden zijn ze in het bezit van een bio-certificaat. Voor hun witte wijn Gavi di Gavi wordt de Cortese druif gebruikt. Deze is vrij streekgebonden en wordt voornamelijk in de zuidoostelijke regio’s van Piëmonte geteeld. Enkel de wijnen die onder het label Cortese di Gavi zitten vallen onder het hoogste DOCG kwaliteitslabel. Deze druif werd reeds in 1659 beschreven en heeft dus een rijke geschiedenis. Wijnen met de Cortese druif zijn één van de favorieten in de restaurants langs de Ligurische kust omdat het een perfecte begeleider is van vis en zeevruchten.

 

BARBERA

Voor hun rode wijnen wordt de veel beter gekende Barbera druif gebruikt. Deze kent een nog langere traditie die teruggaat tot in de 13e eeuw. Deze druif kan hele hoge rendementen geven, en hierin schuilt wel een gevaar, want dit kan tot scherpe en ongebalanceerde wijnen leiden. Maar mits toepassing van de juiste technieken, zoals een groene pluk, om de rendementen onder controle te houden kan de Barbera druif kwalitatief zeer hoogstaande wijnen opleveren. En dit zeker in Nizza, het hart van de Barbera d’Asti regio. Dit is de warmste subregio en hierdoor bezitten de druiven van nature een hoog suikergehalte dat perfect in balans is met de hoge zuren die eigen zijn aan de Barbera druif. Sinds 2014 is de subappellatie ‘Nizza’ ingevoerd. Deze wijnen, die onder het hoogste kwaliteitslabel DOCG vallen, mogen enkel geproduceerd worden met Barbera druiven die uit wijngaarden uit de gemeente Nizza Monferrato of uit één van de 17 aangrenzende dorpen komen. De Nizza van Olim Bauda voldeed al vele jaren voor de lancering ervan aan de strenge eisen en behoorde met zijn 30 maanden rijping op Franse eik zelfs direct in de ‘Nizza Riserva’ categorie thuis. De 2015 jaargang van hun Nizza was een nieuw hoogtepunt waarbij hij door zowel Gambero Rosso, Vitae als Duemilavini met de maximale score werd beloond. De wijnen van Olim Bauda zijn onder het bewind van de huidige generatie van de Bertolino familie op korte tijd uitgegroeid tot de referentie in Monferrato. Ze halen echt het volledige potentieel uit de Barbera druif en daarnaast hebben ze ook nog aandacht voor enkele autochtone druivenrassen die voor een verrassende beleving zorgen!

 

ONTDEK ALLE CUVÉES