BERNARD FLEURIET ET FILS

SANCERRE, LOIRE, FRANKRIJK

Bernard Fleuriet et Fils
Bernard Fleuriet et Fils

BOVENLOOP VAN DE LOIRE

De Loire is zowel voor de liefhebbers van kastelen als van wijnen een zeer interessante streek. Door de lange loop van deze rivier biedt deze een grote diversiteit aan appellaties en terroirs. En zo kan de wijnliefhebber er absoluut zijn hartje ophalen. Bij Domaine Bernard Fleuriet & Fils zijn we in Sancerre aanbeland. We zitten dus al wat meer richting de bovenloop van de Loire. Deze zuidelijkere ligging zorgt voor een meer productieve zon zodat de druiven vrij vlot hun volledige rijpheid bereiken. De Loire loopt hier op zo’n 150 meter boven zeeniveau, maar van zodra je enkele kilometer van de oevers verwijderd bent sta je snel op 300 tot 350 meter hoogte. Zo krijg je toch wat koelere nachten en dit komt de fraîcheur in de wijnen ten goede.

FLEURIET

Sinds 1991 cultiveert de familie Fleuriet de beste hellingen van de Sancerre die hun oorsprong kennen in het Kimmeridgien. Op zo’n 7 km ten westen van het historische centrum van Sancerre, tussen de gehuchten La Forêt en Le Brégnon, vind je hun uitvalsbasis: een verzameling van een 10-tal huizen waaronder een verblijfplaats voor de plukkers en een gîte voor de wijntoeristen. Dit grote domein meet meer dan 200 hectare en is veel meer dan een pure wijnmakerij. Ze proberen grotendeels zelfbedruipend te zijn; zo telen ze graan waar ze bloem en bier van maken, en dit allemaal op biologische wijze. De van vader op zoon overgeleverde kennis legt vooral de nadruk op het respect voor de bodem en traditionele vinificatietechnieken, wat uiteraard niet wil zeggen dat men hier niet openstaat voor vernieuwing en verbetering.

Door agrarische exploitatie ontwikkelden ze 24 hectare wijngaarden op vaak steile hellingen van een braakliggend stuk land dat onder de Sancerre appellatie valt. Ze bezitten ook 3 hectare in Menetou-Salon. In totaal geeft dit 35 percelen die uitsluitend op zuid en zuidoostelijk gerichte hellingen zijn gelegen. De verschillende bodems zijn representatief voor de appellatie en bieden ook een grote diversiteit: 10% bestaat uit vuursteen, 50% uit caillottes en 40% uit terres blanches met witte kalk, waardoor Matthieu bij de assemblage steeds voor een grote puzzel staat. Hun beste percelen zijn rijk aan fossielen van schaal- en schelpdieren. Deze terroir zorgt voor uitstekende bewaarwijnen. Hierdoor geven ze hun top cuvées voldoende rust in de kelders van hun domein vooraleer ze op de markt worden los gelaten.

Bernard Fleuriet et Fils
Bernard Fleuriet et Fils

SAUVIGNON & PINOT

Voor hun witte wijnen worden uitsluitend Sauvignon Blanc druiven gebruikt, en voor hun rode en rosé wijnen Pinot Noir. Er worden dus enkel mono-cépages geproduceerd. De pluk wordt volledig met de hand gedaan. Eenmaal aangekomen in kelders worden de druiven handmatig gesorteerd. Een vibrerende transportband zorgt ervoor dat eventuele dauw op de druiven en leksap worden verwijderd. De wijnkelder bestaat uit drie niveaus zodat alle processen met de hulp van de zwaartekracht kunnen gebeuren. Er is ook geen contact met de lucht als de druiven en het sap naar een lager niveau verhuizen. De Pinot Noir druiven passeren door een zeer vernuftige ontristingsmachine die de druiven volledig intact laat. De maceratie start dus met volledige druiven zonder enig risico op oxidatie. In de kelders vindt men enkel temperatuur-gecontroleerde betonnen vaten. De keuze voor dit materiaal kwam er om kwaliteitsredenen en om voor een betere ontwikkeling van de wijn te zorgen. De wijn wordt door het dikke en ondoordringbare beton beschermd tegen externe invloeden en bruuske temperatuurschommelingen. Maar ondanks die dichtheid laat de porositeit van het beton toch een heel minieme hoeveelheid zuurstof door die de wijn een meer open karakter geeft en ook voor de nodige stabiliteit zorgt. De fermentatie gebeurt in grote, naar boven gerichte, rechthoekige betonnen cuves zodat het bezinksel sneller zakt. Voor de rijping heeft Matthieu de keuze tussen horizontale betonnen cuves, eivormige cuves, foudres en barriques.

BIO

Sinds 2016 is het volledige domein bio-gecertificeerd. En dit is niet de enigste ontwikkeling. Zo zetten ze ook in op agroforestry waarbij ze fruitbomen in de wijngaarden hebben geplant. Deze zorgen voor een verhoging in de biodiversiteit en hebben verder ook een temperatuur-regulerende functie. Dit zorgt wel voor wat verlies in rendement, maar hoge rendementen zijn nooit de drijfveer geweest van dit domein. De familie Fleuriet is zich bewust van de problematiek van global warming. Om niet voor een voldongen feit te staan, zetten ze nu al in op het verbouwen van hoog gelegen wijngaarden in de Auverge. De percelen op de steile schist-hellingen zijn volledig in terrassen uitgewerkt en gaan voor wijnen zorgen die bulken van de fraîcheur. De strenge selectie van de percelen, de aandacht bij iedere etappe in het productieproces met hun splinternieuwe vinficatie-installatie en de minutieuze zorgen die worden besteed bij het verzorgen van de wijngaard en zijn druiven staan garant voor de hoogstaande kwaliteit en perfectie waar de familie Fleuriet steeds naar streeft.

Bernard Fleuriet et Fils