BODEGAS EXOPTO
RIOJA, SPANJE
SIERRA CANTABRIA
Bodegas Exopto, opgericht in 2003 door Tom Puyaubert, heeft als doel oude wijngaarden op de hellingen van de Sierra Cantabria en Monte Yerga te herstellen. Hun streven is om de veelheid aan terroirs die de Rioja DOCA vormen tot uitdrukking te brengen door middel van duurzame en milieuvriendelijke wijnbouw. Het doel van Bodegas Exopto is om eerlijke en authentieke wijnen te produceren met enthousiasme en een terugkeer naar ambachtelijk wijngaardwerk. Dit is hun passie. Een grote wijn wordt gemaakt in de wijngaard. Deze uitspraak is zowel banaal als waar. In de wijnmakerij bestaat het werk uit het ontwikkelen van de identiteit van de percelen en het versterken van het karakter van de druiven. Daarom werkt Bodegas Exopto met minimale tussenkomst in alle stadia van de productie en gebruiken ze alleen respectvolle materialen zoals cement of Frans eikenhout.
CULTIVATIE
Bodegas Exopto cultiveert ongeveer 22 hectare aan wijngaarden, verspreid over meer dan 30 verschillende percelen. Ze hebben 12 hectare aan wijnstokken rond de dorpen Ábalos, San Vicente de la Sonsierra en Baños de Ebro. Hier worden de klimatologische omstandigheden beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Het overgrote deel van de wijnstokken is meer dan 60 jaar oud en groeit in een mix van kalksteen- en kleigronden. Dit is hun belangrijkste gebied voor het kweken van Tempranillo, Malvasía en Viura druiven. Bodegas Exopto heeft ook 10 hectare aan oude wijnstokken rond de dorpen Alfaro en Aldeanueva de Ebro, waar het klimaat meer wordt beïnvloed door de Middellandse Zee. Het land hier bestaat uit zanderige bodems met rivierkeien, wat ideale omstandigheden creëert voor het kweken van Garnacha en Graciano druiven van wijnstokken die traditioneel worden gesnoeid als struikgewas.
AMBACHTELIJK
Eerlijke wijnbouw staat centraal bij Bodegas Exopto. Alle wijnen van individuele wijngaarden komen voort uit druiven die met het grootste respect voor het milieu worden geteeld. Ze gebruiken paardgetrokken ploegen om de grond om te keren en passen steeds vaker concepten uit de biodynamische landbouw toe om het karakter van elk perceel maximaal tot uiting te brengen. Eventuele behandelingen van de wijnstokken worden op ambachtelijke wijze, met de hand, uitgevoerd.