AZIENDA CA'VIOLA

PIEMONTE, ITALIë

BEPPE ÉN SIMONETTE

Azienda Ca’Viola is het geesteskind van Beppe en Simonetta Ca’Viola. Dit vrij recente en moderne wijnbedrijf bevindt zich in Dogliani, zo’n 20 km ten zuiden van Alba. Beppe was eigenlijk voorbestemd om in de wijnwereld te stappen: van kindsbeen af leefde hij tussen de wijngaarden, dus zijn keuze om oenologie te gaan studeren aan het befaamde oenologisch centrum in Alba kan nauwelijks een verrassing zijn. Na zijn studies heeft hij een job gevonden in het oenologisch centrum in Gallo, net buiten Alba. Hier leerde hij Maurizio Anselmo kennen met wie hij een hechte vriendschap heeft ontwikkeld en het was tevens een ontmoeting die ingrijpende gevolgen had voor hun verdere levenspad. Maurizio was afkomstig van Rodello, een gehucht van slechts enkele huizen die tegen de flank van een heuvel vol met Dolcetto ranken waren gebouwd. Hij bewerkte hier een klein perceel waarvan de druiven naar een lokale coöperatieve gingen. Maar het belangrijkste was wel dat hij een tractor bezat die Beppe af en toe eens mocht lenen. Hierdoor kon hij een kleine boerderij in Montelupo uitbaten, dit dorpje ligt op de weg naar Diano en is tevens zijn geboortedorp. De familie van Beppe had daar een kleine superette die voornamelijk gekend was voor hun uitstekend vlees. Toen waren de heuvels in deze regio nog niet zo gekend en beroemd en lag de focus meer op andere lokale producten.

Ca'Viola
Azienda Ca'Viola

BERG VAN DE WOLF?

Eind de jaren tachtig kon Beppe zijn droomwijngaard ‘Barturot’ huren en hem dankzij de tractor van zijn goede vriend Maurizio cultiveren. De vinificatie deed hij in de garage van het huis van zijn ouders, een echte garagewijn dus! Op een dag kreeg de toen al vermaarde wijnbouwer Elio Altare deze wijn te proeven en hij moedigde hem aan om zijn wijn te bottelen. En zo werden in 1991 de eerste 860 flessen Dolcetto onder de naam van Ca’Viola op de markt gebracht. Vanaf dan ging het snel, Beppe huurde ook een klein perceel met Barbera druiven en hij besliste om de vinificatie in barriques te doen, een trend die was komen overwaaien uit het naburige Barolo. Hierdoor vielen zijn wijnen wel onder geen enkele gekende appellatie en moest hij als ‘Vino da Tavola’ uitgebracht worden. Deze wijn was van in het begin een groot succes, mede dankzij het prachtige etiket dat door Gianni Gallo werd getekend. De naam Montelupo betekent ‘berg van de wolf’ en dit was de inspiratiebron voor de labels. 

 

CASTELLO DI NOVELLO

Beppe begon meer en meer wijn te maken en zag zich hierdoor verplicht om zijn job in het oenologisch centrum op te geven en om de hulp van zijn oude vriend Maurizio in te roepen. Elio Altare en de gekende Barbaresco wijnbouwer Angelo Rocca bleven hem aanmoedigen. Zijn talent werd ook opgemerkt door andere producenten in Alba en Langa die hem als consultant inschakelden. Eind de jaren negentig had hij al een zeer grote reputatie opgebouwd en werd hij door de Moccagatta familie gevraagd om daar als oenoloog te komen werken. Vele andere domeinen volgden waaronder het iconische wijnhuis Vietti, en dit leidde in 2002 tot de verkiezing tot beste oenoloog van het jaar door de zeer invloedrijke Italiaanse wijngids Gambero Rosso. In datzelfde jaar verhuisden Beppe en Simonetta naar Dogliani waar ze een grote 19e eeuwse villa met de naam ‘Villa Bracco’ kochten. Deze werd tot een volledig complex uitgebouwd waarbij zowel wijnbouw met een uiterst modern labo, een gastenontvangst en een luxehotel harmonieus samen gaan. Vanaf 2005 kon Beppe ook voor het eerst een met Nebbiolo ranken beplante wijngaard met een absolute top ligging in eigen beheer exploiteren. De bijna 2 hectare grote Sottocastello di Novello wijngaard ligt aan voet van het Castello di Novello. Deze Barolo werd in 2006 voor het eerst onder zijn naam uitgebracht. Al zijn inspanningen leiden tot een nieuwe erkenning: Beppe werd door Doctor Wine verkozen tot beste wijnbouwer van het jaar 2019.

Ca’Viola produceert zowel wijnen met Nebbiolo, Barbera als Dolcetto druiven. Die laatste druif is misschien iets minder gekend. Deze druif is vroegrijp en wordt voornamelijk in Piëmonte geteeld. Deze druif geeft wijnen met een relatief gezien vrij lage zuurtegraad en prominente tannines waarbij de wijnbouwer bij de maceratie zijn kunnen kan tonen. Meestal wordt voor een zeer korte maceratie gekozen zodat de tannines niet teveel bitterheid brengen en dit leidt tot fruitige wijnen die bedoeld zijn om vrij jong te drinken.

Caviola
Caviola

TOEKOMST VERZEKERD!

De meeste wijngaarden van Ca’Viola liggen in Montelupo. De 11,5 hectare aan percelen hebben een zuidwestelijke tot zuidoostelijke oriëntatie en liggen zo’n 400 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat hier voornamelijk uit kalkrijke klei, mergel en zandsteen. De steile hellingen maken het moeilijk om deze machinaal te bewerken. De wijnen met Dolcetto en Barbera druiven komen van deze flanken. In Novello vinden we de percelen voor de Caviot Barolo en de hierboven reeds aangehaalde Sottocastello di Novello Barolo. De stokken groeien op een bodem van witgrijze mergel en klei, hoger op de heuvel vinden we meer zand en zandsteen en evolueert de kleur van donkergrijs naar geel richting de top. De bodem bezit hier een hoger percentage aan kalksteen dan bij de meeste klassieke Barolo’s. Dit geeft deze wijn een heel elegant karakter en onderscheidt hem ook van andere Barolo’s want Beppe vindt de herkenning van het terroir in zijn wijnen zeer belangrijk. De cultivatie van de wijngaarden gebeurt op biologische wijze. De complexe wijnen van Ca’Viola zijn een must voor de liefhebbers van de authentieke druivenrassen uit Piemonte. Dit domein bulkt van de ambitie en heeft nog grote plannen, en met de komst van kleine Mattia is de toekomst sowieso verzekerd.