ADEGA PEDRALONGA
Rías Baixas, SPANJE
DE ALFONSO-FAMILIE
In het uiterste noordwesten van het Iberisch schiereiland vinden we met Galicië de groene long van Spanje. Ten noorden van Portugal verandert de vrij recht lopende kustlijn plots in een grillig patroon met diep ingesneden baaien waar de invloeden van de Atlantische Oceaan vrij spel hebben. Op klimatologisch gebied is de wijnregio Rías Baixas een echt buitenbeentje en dit vertaalt zich dan ook in de stijl van de wijnen.
De Alfonso wijnfamilie is hier al vele generaties actief. Het huidige wijnhuis in Caldas de Reis, in de vallei van de Umia rivier, is in 1982 door Francisco Alfonso opgericht. Tijdens zijn lange omzwervingen in Zuid-Amerika groeide het idee dat hij zich moest afzetten tegen de toenmalige trend van grootschalige en zelfs bijna industriële wijnbedrijven. Hij wou terug inzetten op authenticiteit en kleinschaligheid waarbij de wijnbouwer elk detail van het proces overschouwt. Vanaf 1997 werd de wijnbouw wat professioneler aangepakt en dat jaar tekende tevens voor de officiële lancering van de naam Pedralonga. Miguel, de zoon van Francisco, gaf zijn pa steeds een helpende hand en hij heeft het beheer ondertussen volledig overgenomen. Deze gepassioneerde wijnbouwer eert de filosofie van zijn (groot)ouders, maar staat ook open voor de hedendaagse evoluties in de wijnbouw. Zo werken ze volgens de biodynamische principes en in functie van de maankalender waarbij een groene pluk of uitdunnende snoei enkel bij wassende maan gebeurt. Tijdens de afnemende maan gaat de wijngaard in slaapmodus en mogen enkel onproductieve twijgjes worden gesnoeid. De 7 hectare wijngaarden met een bodem van zandige leem en graniet liggen op de zuidelijke flanken van de Monte Xiabre in Rías Baixas.
JONGE GESCHIEDENIS
De officiële wijngeschiedenis van deze appellatie is vrij jong: in 1980 kreeg het de status van Denominación Específica Albariño, maar al vrij snel volgde een opwaardering tot Denominación de Origen, dit gebeurde in 1988. Er heerst een Atlantisch klimaat met natte en koude winters met zeemist die wordt geadvecteerd tot tussen de wijnranken. Door de nabijheid van de Atlantische Oceaan zijn de maximum temperaturen eerder bescheiden naar Spaanse normen, de 30 °C grens wordt zelden overschreden en dit geeft de wijnen een mooie frisheid.
BEKEND VOOR...
Rías Baixas is voornamelijk bekend voor zijn witte wijnen waarvan het overgrote deel met de Albariño druif worden gemaakt. Deze druif wordt bijna uitsluitend in Galicië en in het noordwesten van Portugal geteeld. De druif kent zijn oorsprong in de 12e eeuw toen monniken het in deze streek introduceerden. De naam betekent “de witte wijn van de Rijn” maar er is wat onduidelijkheid of deze druif een kloon is van de Riesling of de Petit Manseng druif. De Albariño druif is gekenmerkt door zijn botanische aroma’s en geeft meestal wijnen met een lichtere stijl die hoog zitten in zuren. Door het mildere klimaat blijven de alcohol percentages aan de lage kant. Door zijn vrij dikke schil kan de wijn ook een bittere toets bevatten. Dit druivenras is ook bij Pedralonga de meest verbouwde variëteit.
FAMILIETRADITIE
Zoals de familietraditie het wil verbouwen ze voor de rest met Caíño Blanco, Caíño Tinto, Espadeiro en Mencía enkel inheemse druivenrassen. In dit rijtje is Mencía de bekendste druif en met 9,100 hectare ook het meest wijdverspreid. Van Caíño Blanco tref je maar een kleine 60 hectare aan. Dit ras is waarschijnlijk een kruising tussen Albariño en Azal Tinto. Ze kent een vrij lange rijpingscyclus en zorgt voor wat hogere alcoholpercentages. Qua smaakprofiel zet Caíño Blanco in op levendige zuren en minerale expressies. Ook de rode variant wordt vaak in een assemblage met de Mencía druif gebruikt. De focus ligt op het rode fruit en florale toetsen. Espadeiro vervult vaak dezelfde taak en zorgt in een blend voor fruitige zuren. Hij bezit zelf een lichte textuur en is dus de perfecte aanvulling bij een tanninerijke druif. De energetische en minerale wijnen van Pedralonga zijn een prachtig voorbeeld van een koel terroir, en dit in een land waar je dit, buiten Gallicië, niet echt zou verwachten. De natuurlijke en respectvolle aanpak van Miguel laat de inheemse rassen schitteren in het glas!