WEINGUT JUDITH BECK
BURGENLAND, OOSTENRIJK
FAMILIE BOVEN
Weingut Judith Beck is een familiaal gerund wijnhuis dat in 1976 zijn huidige vorm aannam met een uitbreiding van 5 naar 15 hectare. De meeste percelen liggen op het Parndorfer plateau, het kloppende hart van Burgenland. Deze regio situeert zich ten zuiden van de as Wenen-Bratislava en ligt vlakbij de Neusiedler See. In 2005 werd een nieuw wijnhuis gebouwd in Gols, dit was afgestemd op de vinificatie van 15 hectare wijngaarden. Er werd dus een duidelijke keuze gemaakt om het aantal hectare wijngaarden niet meer te laten groeien en de volledige focus op het verhogen van de kwaliteit van de huidige percelen te leggen. In 2007 volgde nog een belangrijke mijlpaal met de omschakeling naar de wijnbouw volgens de biodynamische principes. Judith heeft oenologie gestudeerd aan het Viticultural College Klosterneuburg en deed daarna stages bij Cos d’Estournel, 2e Grand Cru Classé in Saint-Estèphe, bij Braida in Piëmonte en Errazuriz in Chili. Hierdoor had ze meer dan voldoende bagage om de leiding van het wijnhuis van haar vader Matthias Beck over te nemen. Bij het runnen van haar wijnhuis krijgt ze sinds 2007 de hulp van Uli, die chemicus is qua opleiding. Hij helpt in de wijnkelder en is verantwoordelijk voor het gezond houden van de ranken, en dit op een biologische wijze. Het team bestaat verder nog uit Christine die de logistieke en administratieve taken op zich neemt en tot slot Matthias die de exploitatie van de wijngaarden onder zijn hoede neemt.
GLORIE VAN ALTENBERG
De range van wijnen die het Weingut Judith Beck produceert gaat van lichte witte wijnen tot krachtige rode. Alle percelen en druivenrassen worden met evenveel zorg behandeld maar hun hart ligt toch voornamelijk bij de autochtone rode rassen zoals Zweigelt, Blaufränkisch en St. Laurent. Deze rassen beslaan ook het grootste deel van hun 15 hectare wijngaarden. Door hun unieke ligging nabij de Neusiedler See profiteren ze van een microklimaat. Dit enorme waterreservoir zorgt voor een natuurlijke opslag van de warmte die de overvloedig aanwezige zon overdag afgeeft. ‘s Nachts laat het meer die warmte gedoseerd vrij en dit zorgt voor beperkte temperatuurschommelingen. Dit leidt tot de perfecte omgeving om de rode druivenrassen hun optimale rijpheid te laten verkrijgen.
Door de grote variatie in de verschillende bodemtypes werkt men met veel verschillende druivenrassen, zo kan elk type druif op zijn optimale bodem gedijen. Je kan de regio rond Gols in drie grote terroirs onderverdelen. De percelen op het Parndorf plateau bestaan uit grind en kiezels, een ideale omgeving voor St. Laurent, Pinot Noir en Zweigelt. Je vindt hier de Schafleiten en Goldberg wijngaarden. Op de flanken van het Parndorf plateau vind je Zuid-West georiënteerde percelen met een bodem van zand, leem en krijt. Hier groeien de Blaufränkisch en Merlot ranken in de Altenberg en Gabazinza wijngaarden. Tot slot hebben we nog de vlakke percelen nabij het meer in Heideboden. Deze bodem bestaat uit Seewinkel grind en is ideaal voor Zweigelt en de witte druivenrassen. Een belangrijk onderdeel van de wijnbouw op hun domein is de focus op het biodynamische aspect. Judith wordt hierin bijgestaan door dokter Andrew Lorand en hij was vooral tijdens de conversie van klassieke naar biodynamische wijnbouw in 2007 een grote hulp.
PANNOBILE
Men probeert zonder het gebruik van pesticiden of herbiciden de ranken en de omgeving op een natuurlijke manier te beschermen tegen allerhande ziektes. Hierbij wordt voornamelijk preventief gewerkt door de wijngaarden zo gezond mogelijk te houden. De aanmaak van humus wordt gestimuleerd door regelmatig mest van dierlijke oorsprong, die eerst wordt voorbereid, aan te brengen. Tussen de ranken groeit gras, stekelnoot, kamille en paardenstaart. Verder worden er ook nog biodynamische preparaten uitgestrooid op het ritme van de maancyclus. Hierdoor wordt de weerstand van de ranken versterkt en bevordert men de fysiologische rijpheid van de druiven. In oktober 2006 werden hierover een reeks richtlijnen uitgeschreven : een groot aantal wijnbouwers onderschreven deze filosofie en doen nu op dezelfde manier aan biodynamische wijnbouw onder het label ‘Respect’. Judith Beck is ook lid van Pannobile. Samen met 8 andere wijnbouwers proeven ze (blind natuurlijk!) elkaars wijnen. Enkel de wijnen die de meeste regionale typiciteit, persoonlijkheid en karakter vertonen komen in aanmerking voor het Pannobile label. Het doel van Judith Beck is het produceren van authentieke wijnen waarbij elke wijn een individueel profiel bezit die de meteorologische kenmerken van het oogstjaar en het terroir reflecteren. Hierdoor ook geen gekunstelde ingrepen tijdens de vinificatie in de wijnkelder! Het toonvoorbeeld van die filosofie uit zich in haar Bambulé wijnen. Deze natuurlijke wijnen zijn een pure expressie van het oogstjaar want er wordt niet ingegrepen in de wijngaarden. Judith onderscheidt zich van andere wijnbouwers door haar grote arsenaal aan wijnen die allemaal een heel persoonlijke en unieke touch hebben. Ze streeft naar elegante en complexe wijnen met een uniek karakter waarbij de wijn zich blijft ontwikkelen in het glas waardoor elke slok een nieuw avontuur is.