WEINGUT HERRENHOF LAMPRECHT
STEIERMARK, OOSTENRIJK
VULKANLAND
Een fles wijn is steeds het resultaat van de symbiose tussen de wijnbouwer en het terroir. Soms is het eens de hand van de wijnbouwer die de bovenhand haalt. Dit kan zowel in positieve, als in negatieve zin uitdraaien waarbij je bijvoorbeeld een delicate wijn op nieuwe vaten van Amerikaanse eik met een hoge toast-graad laat rijpen, maar gelukkig worden er vaak verstandigere keuzes gemaakt. En soms schittert het terroir in het glas. Bij de wijnen van Herrenhof-Lamprecht merk je wel de invloed van een eigenzinnige wijnbouwer, maar hij heeft echt wel het beste voor met zijn terroir en hij wil dus ook dat dit aspect alle aandacht krijgt. Van zodra Gottried Lamprecht zijn eerste passen kon zetten voelde hij al een grote verbondheid met Buchertberg in Vulkanland Steiermark. Zoals de naam al laat vermoeden kent deze bodem ten oosten van Graz een vulkanische oorsprong.
Gottried is een zeer gedreven wijnbouwer, die naast de zorg voor zijn wijngaarden ook met een missie bezig is. Met grote gedrevenheid blijft hij op zoek gaan naar historische streekgebonden druivenrassen. Hij wil uiteindelijk alle druivenrassen die ooit in Vulkanland Steiermark hebben gedijt verzamelen. Dit brengt hem naast veelvuldige trips in Oostenrijk ook vaak in Duitsland, Hongarije en Slovenië. Hij heeft ondertussen al meer dan 100 rassen in zijn Buchterberg-wijngaard staan, die eigenlijk een beetje omgevormd is tot de druivenrassen-versie van de Ark van Noah. Hij zit trouwens dicht bij het volbrengen van zijn queeste. Naast zijn grote aandacht voor die ‘oude’ rassen staat hij ook open voor nieuwe klonen zoals Souvignier Gris.
GROOTVADER OP PELGRMISTOCHT
Het statige landhuis van de Lamprecht-familie op de top van de Buchertberg kent een lange geschiedenis. Het is in 1163 door de Augustijner kanunniken gebouwd en werd sindsdien als uitvalsbasis voor land- en wijnbouw gebruikt. Tot 1848 floreerde deze kloostergemeenschap maar door de afschaffing van het feodale systeem moest het domein uit handen worden gegeven en kende het een periode van verval. Tijdens een pelgrimstocht in 1913 passeerde de grootvader van Gottried dit vervallen pand. Hij kocht het, om het vervolgens opnieuw op te bouwen.
Gottried kwam voor het eerst met wijn in aanraking tijdens zijn studies in de buurt van Wenen. Hij voelde de wijnkriebel al snel in hem opkomen, maar de ranken op de Buchertberg hadden ondertussen al lang plaats gemaakt voor fruitbomen. Zijn vader had ook al met het idee gespeeld om de flank terug in zijn oorspronkelijke status als wijngaard te brengen, maar hij kreeg hiervoor geen toelating van de autoriteiten. Gottried was iets volhardender en in 2006 werden de eerste stokken geplant. Al snel was de volledige flank van de 430 meter hoog gelegen Buchertberg volledig volgeplant en deze 11 hectare grote wijngaard is zo het grootste perceel in één stuk van gans Steiermark.
CHARTA
De wijnbouw gebeurt volgens zijn eigen opgesteld ‘Herrenhof Charta’. Zo verloopt alles biologisch, zonder echter de biodynamische toer op te gaan. Hij gebruikt enkel druiven die van zijn wijngaard komen en plaatst zijn wijnen onder de zelf gecreëerde ‘Appellation Butcherberg Contrôlée’. Het rendement wordt onder de 45 hl per hectare gehouden en de typiciteit van elke jaargang moet herkenbaar zijn. De fermentatie wordt enkel met de inheemse gisten opgestart en het gebruik van sulfiet wordt tot een absoluut minimum beperkt tijdens de op tradities gestoelde vinificatie. Het sap blijft lang in contact met de fijne droesem. Voor de rijping wordt maximaal gebruik gemaakt van vaten waarvan het hout uit het plaatselijke bos afkomstig is.
SYMBIOSE VAN CREATIVITEIT & ONDERNEMEN
De karakteristieke eigenschappen van zijn wijnen worden, naast zijn filosofie, voor een groot deel bepaald door de bodemsamenstelling van de zuid-zuidoostelijke georiënteerde heuvelflank waarvan sommige delen een stijgingspercentage van maar liefst 50% hebben. Net onder de dunne toplaag ligt een laag van kalksteen en zandsteen die hun oorsprong in het Tertiair vinden. Daartussen vind je ook nog zand en slib, en sommige delen zijn rijk aan opak, een sedimentair gesteente dat er een beetje als schist uitziet, maar eigenlijk uit slib en klei is opgebouwd. Door zijn grote dichtheid moeten de wortels hard werken om hierdoor hun weg te vinden. Dit is ook nodig want de toplagen zijn goed waterdoorlatend, dus de wortels moeten in diepere bodemlagen op zoek gaan naar water. Dit leidt tot mineraalrijke wijnen. Op de stukken met een groot aandeel opak doen de rode druivenrassen, zoals Blaufränkisch en Pinot Noir, het uitstekend. Zijn zorg voor een rijk microscopisch leven in de bodem draagt bij tot een grote biodiversiteit. Gottried houdt ervan om te experimenteren. Als je dit dan samenbrengt met het enorme aantal druivenrassen waarmee hij aan de slag kan, zal het niet verbazen dat hij een heel divers aanbod heeft uitgebouwd.
De wijnen van Herrenhof-Lamprecht zijn een fraai voorbeeld van wat een creatieve en ondernemende geest kan bereiken, zeker als die wordt geholpen door een werkelijk prachtig terroir!