MATEUS NICOLAU DE ALMEIDA
DOURO, PORTUGAL
NOORDEN VAN PORTUGAL
In één van de meest impressionante riviervalleien van Europa vinden we de thuisbasis van Mateus Nicolau de Almeida. In het noorden van Portugal heeft de Douro zich al kronkelend een weg naar de oceaan gebaand en hierbij een diep ingesneden landschap gecreëerd. Deze machtige stroom passeert in zijn westelijk traject Douro Superior, Cima Corgo en Baixo Corgo. Elk van deze subregio's heeft zijn eigen geschiedenis, cultuur en vooral klimaat, waardoor de wijnen zich van elkaar onderscheiden. Voor de industrialisering van deze streek zwom de Alosa alosa vis vanuit de open zee stroomopwaarts naar het oosten. Door de bouw van dammen is deze trektocht jammer genoeg niet meer mogelijk. De Alosa alosa in hun logo symboliseert zowel de verbondenheid als de diversiteit in deze brede wijnregio.
VIJFDE GENERATIE
Mateus is de vijfde generatie van de familie Nicolau de Almeida die wijn produceert in de Douro. Maar zijn blikveld is veel ruimer dan dat; zo was hij in 1996 aan het plukken bij Cantenac Brown in Margaux. Op zich niet het feit met de grootste nieuwswaarde, ware het niet dat Teresa Ameztoy daar ook aan de slag was. De rest laat zich raden... Het duurde wel nog tot 2016 vooraleer ze samen hun eigen wijnhuis in de Douro uit de grond hebben gestampt. Tot dan hebben ze ervan geprofiteerd om een massa ervaring op te doen. Zo is Teresa op wijnavontuur geweest in Zuid-Amerika, Spanje en Puglia. Mateus deed zijn expertise wat dichter bij huis op en heeft onder andere voor Ramos Pinto van de Louis Roederer groep gewerkt. Maar ook in Bordeaux en Côtes du Rhône heeft hij de knepen van het vak verder onder de knie gekregen. Dit jonge wijnhuis in Douro Superior bezit maar 2,5 hectare aan eigen wijngaarden. Deze zijn met oude stokken beplant. Hiernaast zijn ze ook bezig om nieuwe stukken grond aan te kopen en te beplanten. Verder telen ze ook olijven en amandelen. Ze verwerken wel een grote massa aan druiven. Dankzij zijn jarenlange contacten heeft Mateus een uitgebreid netwerk van lokale wijnboeren uitgebouwd. Die wijngaarden zijn over gans de Douro vallei verspreid en zo kan hij via zijn Trans Douro Express gamma de verschillende terroirs laten zien waarbij je van een nat maritiem klimaat in een droog en bergachtig continaal klimaat arriveert. Mateus kiest het tijdstip van de pluk en welk deel van het perceel geoogst wordt.
ALOSA
Ze hechten veel belang aan het biologische aspect en passen deze principes dan ook toe in hun eigen percelen. De wijngaarden zijn vaak in terrassen uitgebouwd op de indrukwekkende flanken van de Douro waarbij de bodem steeds uit schalie bestaat. De wijnkelder, die ze naar de Alosa alosa vis hebben vernoemd, is ook volledig in schalie uitgegraven. In de Douro vind je heel veel blends, waarbij zowel verschillende druivenrassen als terroirs geassembleerd worden. Mateus wil het zoals in Barolo en Bourgogne aanpakken en inzetten op cru’s. Hij wil het unieke terroir van één enkel perceel in één wijn capteren. Eigenlijk valt enkel hun Douro Supererior uit de Trans Douro Express in het klassieke palet van wat je in deze wijnregio kan verwachten. Hun andere wijnen bieden opvallend veel fraîcheur en diversiteit en laten je zo een heel nieuw aspect van de Douro ontdekken!