VINEYARDS IXSIR
BATROUN, LIBANON
EGYPTENAREN
IXSIR (de naam komt van "Elixir") is een van de meest recente en innovatieve wijnbedrijven van Libanon. Het idee rijpte in 2006 en in 2008 werd het dan opgericht door enkele Libanese wijn-gepassioneerde families die door het maken van hoog kwalitatieve wijnen Libanon een internationale uitstraling willen geven. Hady Kahale was één van de medeoprichters en fungeert nu als general manager. Etienne Debbané en Carlos Ghosn waren ook bij de pioniers en zij zorgden voor de financiële kant van het verhaal. De wijngeschiedenis van Libanon gaat heel ver terug in tijd: er is al sprake van wijnexport naar de Oude Egyptenaren in het jaar 2,600 voor Christus. Het verhaal doet zelfs de ronde dat de verandering van water in wijn door Jezus in een Libanees dorpje gebeurde. Toen de Ottomanen het bewind overnamen werd wijn verboden en het is pas toen het land onder Frans bestuur kwam dat er terug wijn mocht verbouwd worden. Deze activiteit kende natuurlijk een sterke terugval tijdens de lange burgeroorlog. Maar sinds enkele jaren zit de wijnbouw terug sterk in de lift, er zijn nu een 40-tal wijnhuizen die samen jaarlijks een 7 miljoen flessen produceren. De meeste hiervan zijn actief in de lager gelegen delen van de Bekaa vallei, maar IXSIR gelooft dat je naar de hoger gelegen hellingen moet trekken om kwalitatieve wijnen te maken omdat je daar bodems vindt met een veel betere waterhuishouding.
BOVEN ZEENIVEAU
De wijnmaker is Gabriel Rievro. Deze Spaanse oenoloog is zeer ervaren en startte zijn carrière in Bordeaux. Hij werkte daar gedurende 12 jaren op verschillende domeinen en was oa gedurende 9 jaren de wijnmaker op Sociando-Mallet. Naast wijnmaker neemt hij ook de taak als technisch directeur op zich. Hun consulent Hubert de Boüard is een nog grotere naam in de wijnwereld. Hij is mede-eigenaar en manager van het beroemde Château Angélus, dat sinds kort is opgewaardeerd tot Saint-Emilion 1e Grand Cru Classé A. De visie van IXSIR is het herontdekken van de beste terroirs die reeds generaties lang waren vergeten. Het bedrijf bezit 120 hectare wijngaarden die verdeeld zijn over verschillende locaties in Libanon. De 400m hoog gelegen wijngaard Basbina ligt op 7 km van Batroun en hier groeien Syrah en Petit Verdot op een ondergrond van klei, zand en kalksteen. De Ainata wijngaard die in de schaduw ligt van de hoogste bergtop van Libanon is de hoogste wijngaard in Libanon en met zijn 1,700m boven de zeespiegel waarschijnlijk wel de hoogst gelegen wijngaard op het noordelijk halfrond. Men teelt hier Syrah, Cabernet Sauvignon en Caladoc druiven op een ondergrond van kalksteen met klei. Er heerst hier een continentaal klimaat en tijdens de winter is de bodem met sneeuw bedekt. De Deir El Ahmar wijngaard ligt op 1,000m hoogte, hier groeien Arinarnoa, Cabernet Sauvignon, Syrah en Tempranillo op een rijke rode klei bodem. De Niha wijngaard ligt 1,200m hoog in de Bekaa vallei. De Syrah gedijt hier goed op de kalkrijke mergel bodem. Kab Elias in de Westelijke Bekaa herbergt een grote verscheidenheid aan druivenrassen met Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Semillon, Sauvignon en Muscat. De percelen liggen op 1,100 m hoogte en bestaan uit klei en kalksteen. Jezzine (950m) is de meest zuidelijk gelegen wijngaard. De in terrassen uitgebouwde wijngaard is met Syrah beplant en de bodem bestaat uit rotsachtige kalkrijke klei en kalksteen.
GERESTAUREERD
De handmatig geoogste druiven van al hun percelen worden op één plaats verwerkt: in hun centraal gelegen wijnhuis in Basbina. Daar vinden we een ultramoderne en milieuvriendelijke installatie die werd geconstrueerd in de heuvels van het bergachtige kustgebied boven Batroun. Dit gebouw is door CNN uitgeroepen tot een van de ‘groenste’ gebouwen van 2011. In een volledig onafhankelijk ecosysteem wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen, regenwater en water uit een eigen bron zodat slechts een minimum aan niet herbruikbare middelen nodig is. Het water wordt herbruikt voor de irrigatie en alle afval wordt gecomposteerd. In een prachtig gerestaureerd huis van 400 jaar oud, de Ottomaanse periode, is een prachtig bezoekerscentrum gevestigd, dat via een tunnel toegang geeft tot het hoofdgebouw. Om niet te veel houtinvloed te krijgen worden vaten van 400 liter gebruikt in plaats van de vaker gebruikte barriques van 225 liter. De wijnen van IXSIR tonen de rijke diversiteit en de hoge kwaliteit van een jong wijnland dat in volle ontwikkeling is.