CHAMPAGNE FOURNY & FILS

CHAMPAGNE FOURNY & FILS

LANGUEDOC, FRANKRIJK

 

Champagne Fourny & Fils
Champagne Fourny & Fils

EMMANUEL & CHARLES

In de familie Fourny laaien de emoties hoog op als het over Champagne gaat. Na vijf generaties is de passie voor deze godendrank in hun genen verankerd. Na een moeilijke familiale situatie neemt Charles Fourny in 1992 de leiding van het champagnehuis over. Twee jaar later krijgt hij hierbij steun van zijn broer Emmanuel. Hun moeder Monique Van Landeghem die Vlaamse roots kent was met Roger Fourny gehuwd. In 1979 werd ze reeds op 36 jarige leeftijd weduwe en zo kennen we direct ook de ontstaansgeschiedenis van de naamgeving. Ze kende niks van Champagne en ze was druk bezig met de opvoeding van hun toen 9 en 10 jaren oude zonen. De familiale champagnetraditiedreigde dus verloren te gaan maar een goede kennis bracht hen in contact met de patron van Maison Duval'Leroy. Hij heeft hen gedurende enkele jaren bijgestaan om deze periode te overbruggen. Ondertussen konden de zonen in alle rust hun studies voltooien. Hun moeder stond erop dat ze hun eigen weg kozen en heeft niet aangedrongen in de richting van een leven als champagneboer. Maar zoals hierboven reeds vermeld waren ze genetisch te voorbestemd om nee te zeggen tegen deze uitdaging. Ze bezitten zo’n 10 hectare wijngaarden en hebben er ook nog 5 in eigen beheer.

 

VERTUS

Verder gebruiken ze ook de oogst van enkele bevriende wijnbouwers en zo komt de totale productie op een kleine 25 hectare. De wijngaarden liggen in Vertus, dat als Premier Cru geklasseerd is. Dit dorp ligt in de beroemde en door Chardonnay gedomineerde Côte des Blancs. Vertus is eigenlijk de enigste locatie waar ook op significante wijze Pinot Noir verbouwd wordt. Bij Veuve Fourny & Fils beslaat dit zo’n 10% van de gecultiveerde oppervlakte. Het terroir bestaat voornamelijk uit bruine aarde met krijt en kalksteen, en dit met slechts een beperkt gehalte aan klei. Enkele percelen bestaan zelfs bijna uitsluitend uit krijt en je vindt ook krijtvaaggrond die door de erosie van krijt is ontstaan. De percelen zijn tussen het Oosten en het Zuiden georiënteerd. Door de grote verscheidenheid aan percelen is een parcellaire aanpak echt wel een noodzaak om de kwaliteiten van elk individueel perceel maximaal te laten renderen. Reeds vanaf 1930 startte hun grootvader Albert met het klonen van de stokken volgens de techniek ‘sélection massale’. Dit leidt tot zowel een grote stabiliteit als complexiteit in de oogst. Dankzij al deze inspanningen van de vorige generaties heeft Emmanuel nu de luxe om met oude stokken die in perfecte conditie zijn te mogen werken. Hun gemiddelde leeftijd bedraagt meer dan 40 jaar en hun wortels zijn dus diep verankerend en geven zo via hun trossen een reflectie van de diepe bodemlagen in de bodem. In tegenstelling tot veel andere champagnehuizen wachten ze met oogsten tot de druiven volledig rijp zijn. Dit leidt tot een mooi evenwicht tussen de materie en de fraîcheur. De druiven worden uitsluitend met de hand geplukt. Enkel het eerste perssap wordt gebruikt. Dankzij de parcellaire werking hebben ze veel keuze bij de assemblages van hun verschillende cuvées.

 

WEERSPIEGELING TERROIR

Er wordt met reservewijnen gewerkt om een zo groot mogelijke uniformiteit in de kwaliteit te bewaren. Tijdens de vinificatie wordt er zo weinig mogelijk ingegrepen en is ‘geduld’ het codewoord. Na de alcoholische fermentatie blijft het sap meer dan 6 maanden op droesem. Tijdens deze lange rustfase wordt in een mix van inox cuves en houten vaten de basis gelegd van de aromatische rijkdom. De uiteindelijke assemblage moet een weerspiegeling zijn van het terroir en het rijpe fruit dat door de late oogst is bekomen. Een zeer typisch kenmerk aan dit huis is de lage dosage. Soms opteren ze zelfs om helemaal geen dosage te doen. Als je Emmanuel en Charles samen ziet is het moeilijk om te geloven dat ze broers zijn. De ene heeft alle karaktereigenschappen van de vader meegekregen en voor de andere broer moet je richting de moeder kijken. Ze zijn dus heel verschillend, in dit in zowat alle opzichten. Maar hierdoor zijn ze ook complementair en ze blijven uit elkaars vaarwater. Emmanuel is als oenoloog verantwoordelijk voor de productie en de vinificatie. Charles neemt de commerciële taken op zich. Tijdens hun opleiding hebben de broers het belang van het collectief ingezien. Emmanuel is nu actief bij gezamenlijk experimenteel onderzoek waarbij hij wil helpen bij het behoud van goede Pinot Noir klonen in Vertus. Beide broers zijn door het vroege overlijden van hun vader, en dus zonder kennisoverdracht, van een blanco blad moeten vertrekken. Maar in deze niet zo evidente weg bleken ook opportuniteiten te liggen en zo zijn de Champagnes van Veuve Fourny & Fils geëvolueerd naar een pure Champagne die de echte liefhebber zal bekoren. Iets wat door hun opwaardering tot een 2-sterren domein ook La Revue du Vin de France heeft opgemerkt.

 

ONTDEK ALLE CUVÉES