ALTA ALELLA
CATALUÑA, SPANJE
FAMILIE PROJECT
Alta Alella is een familie-project dat meer dan twintig jaar geleden is begonnen met Josep Maria Pujol-Busquets en zijn vrouw Cristina Guillen die toen het 19e eeuwse art-deco landgoed Can Genis hebben aangekocht. Het bevindt zich op slechts 2 km van de Middellandse Zee in het landelijk gelegen Serralada de Marina natuurpark tussen de steden Alella en Tiana. Het is het meest nabije wijndomein van Barcelona en hun wijnen staan op de kaart van enkele van de beste restaurants van de wereld. Vanaf het begin hebben ze de keuze gemaakt voor biologische landbouw en was het respect voor het milieu en de natuur de basis voor het maken van hun wijn en cava. Ze hebben een grote wil tot transparantie die zich vertaalt in een authentieke weergave van hun streek en het oogstjaar in de flessen. Alta Alella vindt wijntoerisme heel belangrijk want wijn is een stukje van de identiteit van het gebied.
TRADITIE
Alella kent een lange traditie in wijn: al sinds de Romeinse tijd in de 3e eeuw voor Christus wordt er wijn verbouwd door de Barcino families, de Romeinse naam voor Barcelona. Een lange florerende periode kwam op het einde van de 19e eeuw abrupt tot een einde door de verspreiding van Phylloxera. In de 20e eeuw kwam de export terug op gang. Andere wijnproducerende regio's in de buurt wilden ook meesurfen op het succes van de Alella appellatie. Om de herkomstbenaming te beschermen werd er in 1953 een D.O. opgericht met strenge regels en controle op het gebruik van de benaming D.O. Alella. In 1991 werden de eerste wijnstokken geplant in Alta Alella, met naast de traditionele Pansa Blanca (Xarel·lo) ook een heel divers aantal druivenrassen waaronder de lang vergeten Mataró druif die sinds het uitbreken van de phylloxera epidemie niet meer was gecultiveerd. In de jaren '90 werden de wijnmakerij en het laboratorium gebouwd en onderging het wijnhuis een renovatie. Op dit moment bezit Alta Alella 33 hectare aan wijngaarden die tussen de 90 en 300 meter boven zeeniveau liggen.
BIOLOGISCH
De volgende generatie op Alta Alella is reeds verzekerd door de twee dochters van de oprichters: Mireia, een biologe gespecialiseerd in de fysiologie van planten, heeft een master behaald in de biologische landbouw, en Georgina, een studente farmacie. Beide zijn actief betrokken bij het bedrijf. De volledige productie van Alta Alella is gebaseerd op gecertificeerde biologische landbouw. Het is een bewuste keuze om de biodiversiteit van het omliggende natuurpark te behouden. Veel van de door hen gebruikte technieken zijn zo oud als het wijn maken zelf. De oogst gebeurt handmatig en daarbij worden de druiven zorgvuldig geselecteerd. De oogstperiode duurt ongeveer 2 maanden waarbij ze voor elk perceel de optimale pluktijd bepalen aan de hand van een deskundige en strenge controle van de trossen. De ondergrond van de wijngaarden bestaat uit ‘Sauló’, een zurige en zandige bodem met een laag kalksteen gehalte die hierdoor van nature uit een goede waterhuishouding bezit. Dit is één van de belangrijkste elementen die de wijnen van Alta Alella typeren. Elk druivenras is aangeplant in functie van de oriëntering van het perceel. De zuidwaarts gerichte hellingen zijn aangeplant met rassen die voor de zoete en rode wijnen worden gebruikt aangezien deze een hogere graad van rijpheid nodig hebben. De noordwaarts gerichte hellingen zijn aangeplant met aromatische en bloemige druivenrassen die ideaal zijn voor Cava en witte wijnen.
CAVA DE PARAJE CALIFICADO
De kelder is speciaal ontworpen voor micro-vinificatie. Door de geringe omvang van de tanks is men in staat om elk perceel apart te fermenteren. Alle wijnen worden gefermenteerd met een strikte controle van de temperatuur in roestvrije stalen tanks of vaten van nieuwe Franse of Amerikaanse eik. Waar mogelijk wordt het gebruik van pompen vermeden. De malolactische gisting voor de rode wijnen gebeurt in eiken vaten, een proces dat een beetje extra zorg vraagt, maar het biedt aanzienlijke voordelen voor het behoud van de kleur en de polyfenolen in de wijn. De witte wijnen en de basiswijnen voor de Cava ondergaan geen malolactische gisting om een optimale frisheid te behouden. Alta Alella is één van de eerste Cava huizen die mee op de kar is gesprongen bij de nieuwe ‘Cava de Paraje Calificado’ classificatie die in 2017 het levenslicht zag. Met dit exclusieve label is het voor de betere Cava’s mogelijk om zich te onderscheiden. Door de strenge criteria halen ze hetzelfde kwaliteitsniveau als de beste Champagnes. Zo moet de Cava minstens 36 maanden ‘sur lattes’ rijpen en mag hij enkel in Brut gemaakt worden. Hun Cava’s zijn door de totale afwezigheid van restsuiker wel een beetje een buitenbeentje en kunnen hierdoor de echte wijn-amateur bekoren. De stille wijnen en Cava’s van Alta Alella behoren dankzij de combinatie van een zeer gedreven biologische aanpak, de passie van het team en de Sauló bodem tot de absolute top in Cataluña.