op type.
op regio.
op druif.
op pairing.
op wijncultuur.
dossier.
We zijn beland bij het tweede deel over eilandwijnen. We lieten je in het eerste deel al kennismaken met het prachtige Mallorca. Een eiland in de Spaanse Balearen waar zon, wind en de verschillende bodemstructuren zorgen voor een ideale mix voor een boeiend glas wijn!
Voor de tweede etappe wagen we ons aan het eiland waar Napoleon Bonaparte voor eeuwig en altijd zal aan verbonden zijn. Hier woedt al eeuwen een haat-liefdeverhouding met het Franse vasteland. Sinds 14 mei 1991 vormt dit eiland een soort enclave en heeft het een speciale status binnen de Franse republiek waardoor het een eigen autonomie heeft. Qua toerisme is dit eiland vooral bekend voor z’n prachtige wandelroutes. De GR20 is wereldberoemd en een echte must voor de liefhebber.
Op Corsica wordt al 6.000 jaar wijn gemaakt. Fokaiers, Romeinen, en zelfs Italianen hebben er eeuwenlang druiven geperst. Pas in 1768 werd het eiland aan Frankrijk verkocht. Tot op de dag van vandaag zie je in de wijnbouw de sporen van het Italiaanse verleden. Bijvoorbeeld in de druivenrassen die er staan aangeplant.
Het wijn-maken op Corsica ging niet altijd van een leien dakje. Halverwege de 20ste eeuw bleef er van de wijnbouw maar weinig meer over. Dat veranderende in de jaren zestig. Producenten van bulkwijn namen het beheer van de wijngaarden over en draaiden flink wat volume. Deze tendens is inmiddels gelukkig achter de rug en de serieuzere wijnmakers hebben de overhand genomen. Die maken nu kwaliteitswijnen die vooral in Frankrijk worden gedronken. Er is dus weinig export van Corsicaanse wijn.
De meeste wijn wordt onder de appellation AOP Corse gemaakt. Wijnen die niet aan de regels van deze appellatie voldoen (bijvoorbeeld omdat er andere druivenrassen zijn gebruikt) worden als Île de Beauté IGP op de markt gebracht. Er zijn twee gemeentelijke AOP’s die je mag vermelden of de fles: Patrimonio en Ajaccio.
De betere Corsicaanse wijnen worden in de kuststreek geproduceerd. Deze worden in 5 grote zones onderverdeeld.
Kenmerkend voor de Corsicaanse wijnen is dat ze over het algemeen slank en strak zijn. Dat geldt voor zowel wit als rood. Door hun vrij hoge zuurtegraad en minerale karakter zijn het wijnen die ook de wijnamateurs kunnen bekoren en verrassen.
Bernard Devriendt
Autochtone druivenrassen
Witte druivenrassen:
* Vermentinu – Ik wil proeven!
Rode druivenrassen:
* Niellucciu – Ik wil proeven!
* Sciaccarellu – Ik wil proeven!
* Minustellu (Graciano) – Ik wil proeven!
* Moresconu
* Carcajolo Nero (Parraleta)
Clos Culombu
Het verhaal van het familiaal gerunde Clos Culombu start in 1973 met Paul, de oudste telg van de Suzzoni familie. De wijnmicrobe begon bij hem reeds op zeer jonge leeftijd te kriebelen en zo was de keuze om landbouw te studeren een snel uitgemaakte zaak. Een wijnbedrijf opstarten vraagt de nodige financiën dus kwam zijn vader hem ter hulp met de aankoop van enkele lappen grond. Zo werd zijn droom al snel werkelijkheid en werden de eerste Niellucciu stokken geplant. In 1986 nam Etienne, de jongste zoon van het gezin, het domein over. Hij deed veel investeringen en onder zijn bewind groeide het totaal aantal wijngaarden uit tot 64 hectare. 2016 tekende voor de meest recente overgang op het domein met Paul-Antoine, de oudste zoon van Etienne die de eer had om de 40ste jaargang van Clos Culombu te produceren. En dit volgens de filosofie ‘blijf nederig en doe steeds je best’.
Hun 27 percelen liggen op de oevers van de opgedroogde Fiume Seccu rivier op de flanken van de Capu Bracaghju. De wijngaarden liggen ingebed in een zeer gevarieerd landschap met olijbomen, eiken en kreupelhout. Door de bijzondere inplanting tussen de kust en hoge bergen herbergt de Golfe de Calvi een microklimaat dat plaatselijk als ‘Balagne’ gekend is. Hierdoor is er minder kans op voorjaarsvorst en hagel. De winters verlopen zacht en nat. Hogerop verandert de neerslag in sneeuw en het smeltwater in het voorjaar voorziet de ranken van voldoende watervoorraad om de droge en hete zomers door te komen. Door de nabijheid van de zee waait er vaak een stevige wind die samen met de droge condities een natuurlijke bondgenoot is in de strijd tegen ziektes en schimmels. Al van bij de start in 1973 was het gebruik van herbiciden en pesticiden uit den boze. Vanaf 2013 is het volledige domein biologisch gecertificeerd en nu zijn ze hun eerste stappen aan het zetten in de biodynamie waarbij de balans van het ecosysteem hun belangrijkste aandachtspunt is.
Ze hechten ook heel veel aandacht aan de expressie van het terroir in hun wijnen. In hun optiek omvat dit alles en is het de combinatie van het mircroklimaat, de keuze van de druivenrassen, de unieke locatie, de biodiversiteit en de textuur en type van de bodem. Hun wijngaarden liggen op een 350 miljoen jaar oude granieten plaat die sindsdien heel langzaam aan het eroderen en afbrokkelen is. De complexe bodem bestaat uit monzo-graniet die opgebouwd is uit metamorf gesteente met een hoog gehalte aan silica, kalium, magnesium en mangaan. De hoger gelegen wijngaarden zijn rijker aan zand, terwijl je lager meer leem en klei vindt. De alluviale afzettingen afkomstig van de 1937 meter hoge Montegrossu geven een extra pigment aan de bodemsamenstelling.
De bouw van een nieuwe wijnmakerij in 2010 betekende een scharnierjaar voor Clos Culombu. Dankzij de ultra moderne installaties verloopt de vinificatie, die enkel met inheemse gisten wordt opgestart, volledig temperatuur-gecontroleerd. Voor de rijping beschikt het domein over inox tanks, 500 liter vaten uit Franse eik, amfora uit klei en amfora uit zandsteen.
Door de continue aanwezigheid van wind op dit eiland verminder je de kans op ziektes in de wijngaard drastisch. Biologische wijnbouw is hier dan ook evident en conventionele wijnbouw eerder de uitzondering.
Joery de lille
De wijnen van Clos Culombu bieden een ideale opportuniteit om Corsica als wijnregio te leren kennen en waarderen. En dit door een wijndomein dat zeer dicht bij de natuur staat en kan teren op een lange familiale traditie. Proef deze wijnen ‘blind’ en verplaats je naar deze magnifiek gelegen wijngaarden en ze zullen je nog meer genot bezorgen.
Kiezen tussen deze toppers was moeilijk voor ons, maar we spelen toch ons jokerkaart uit en gaan voor de Culombu Rouge 2020 die door zijn opmerkelijke fruitaroma’s en kruiden zeer verrassend en origineel uit de hoek komt.
No account yet?
Create an AccountIn de winkel hebben we ook wel lekkere non-alcohol alternatieven.