ALBERT DE CONTI
SUD-OUEST, FRANKRIJK
RIJK VERLEDEN
De voorgeschiedenis van Domaine Albert de Conti in Bergerac is onlosmakelijk verbonden met Château Tour des Gendres. Je kan bij de presentatie over hen al veel info vinden over hun rijke verleden. Doordat het hier een project betreft van de familietak van Francis duiken we toch nog even de geschiedenis in, maar dan met een andere focus. We moeten hiervoor helemaal terug naar het interbellum. In 1925 emigreerden Vincenzo en Clorinda de Conti met hun vijf kinderen naar Ribagnac in de Sud-Ouest. Ze kopen er wat grond en gaan aan de slag als boeren. Het is een productieve periode want er komen nog zeven kinderen bij! De jongste telg, Albert, verhuist in 1963 naar Saint-Julien d’Eymet, een charmant dorpje 5 km naar het zuidwesten. Naast de klassieke landbouwactiviteiten beplantte hij ook enkele hectare met wijnranken. Toen Albert een gezegende leeftijd bereikt had nam zijn zoon Francis het van hem over.
SPLITSING
Tot 1990 werd de oogst voornamelijk in een coöperatieve verwerkt. Door een partnerschap aan te gaan met zijn neef Luc de Conti kwamen zijn wijngaarden onder het beheer van Château Tour des Gendres. In 2011 vervoegde Guillaume, één van de zonen van Francis, het domein. Enkele jaren later werd hij gevolgd door zijn broer Paul. In 2017 werd het wijnteam versterkt met de jonge oenoloog Yann Lecoindre die zijn kunnen al na heel korte tijd had laten zien. De kinderen van Luc werden ook deel van het verhaal en zo werd het soms een beetje te druk qua opvattingen en filosofieën. Al snelde groeide bij Guillaume het idee om een eigen wijnhuis op te starten en hij kreeg Paul en Yann hierin mee. In 2022 ontstond zo Domaine Albert le Conti. De 60 hectare werden netjes over de twee domeinen verdeeld maar ze blijven voor het commerciële gedeelte wel in samenwerkingsverband.
DRUIVEN
Een logisch gevolg van de verdeling van de wijngaarden was dat het perceel dat de grootvader van Guillaume in de jaren zestig had aangeplant onder hun vleugels kwam. Deze diverse wijngaard, met een bodem van klei en kalksteen, bevat met Périgord, Abouriou, Merlot en Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon zowel inheemse als internationale druivenrassen en resulteert in de niet-gesulfiteerde Vigne d’Albert die een eerbetoon is.
BIOLOGISCH
Domaine Albert de Conti werkt, zoals hun collega’s bij Tour des Gendres, volledig biologisch. Ze willen hierin nog een stapje verder gaan en ze omarmen enkele biodynamische principes. Ze bewandelen ook het minder courante pad van de agroforestry waarbij natuurlijke hulpbronnen een belangrijke rol spelen in het ecologische beheer. Meer concreet betreft het de aanplant van bomen in en rond de wijngaarden waarbij het versterken van de biodiversiteit en het behoud van het natuurlijke evenwicht de drijfveren zijn.