About wine, Blog

Eilandwijnen part 3: Sicilië

Siclië

De laatste weken namen we je mee op een wonderbaarlijke reis langs enkele van de meest boeiende en mooiste eilanden in de Middellandse Zee, maar het verhaal over dit thema is niet volledig verteld zonder een woordje over het meest extreme eiland van allemaal: Sicilië.

Dit eiland was al sinds eeuwen een strategisch belangrijke stopplaats voor de Grieken, Phoeniciërs, Arabieren en Italianen. Zij zagen al lang het potentieel als handelsroute en uitvalsbasis. Wijnbouw is hier dan ook al aanwezig sinds 4.000 voor Christus en door die lange geschiedenis, het unieke terroir en de cultuur zijn er enkele lokale druivenrassen ontstaan waarvan hun roem tot ver buiten dit eiland reikt.

Wijnbouw op de flanken van de Etna is wijn maken in de meest pure vorm. Onbeschermd tegen de natuurelementen, een unieke bodem en lokale variëteiten vormen de mix van een ongelofelijk glas wijn. – Joery De Lille

Het met zo’n 5 miljoen inwoners bevolkte Sicilië is een van de eerste Italiaanse wijnregio’s die zich met wijn-maken heeft bezig gehouden. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw is de kwaliteit van de wijnbouw er behoorlijk verbeterd omdat de grote wijnbedrijven uit het noorden van Italië de kansen ontdekten die deze eilandwijnen hadden te bieden.

Op Sicilië is zo’n 106.000 hectare beschikbaar voor de wijnbouw. Ruim de helft hiervan (54%) is gelegen op heuvelachtig terrein, 40% ligt in de vlaktes en 6% vind je op de hogere flanken van de Etna. Er wordt op jaarbasis ruim 5 miljoen hectoliter geproduceerd. Hiermee is het één van de grotere regio’s van Italië qua volume. Het klimaat op Sicilië, met warme zomers en zachte winters, en met behoorlijk wat regen, is kenmerkend voor de Middellandse Zee. Dit resulteert in een aantrekkelijke setting voor de wijnbouwer en zorgt voor een gevarieerde wijnbouw.

Op Sicilië heb je als wijnbouwer echt alle opties.  Je kan kiezen tussen een vulkanische of niet-vulkanische bodem en op de flanken van de Etna heb je de keuze tussen alle mogelijke oriënteringen.  Via de hoogte boven zeeniveau kan je ook nog eens de ideale temperatuur kiezen.  Als je met al die omstandigheden rekening houdt, kun je voor elke wijngaard het meest geschikte druivenras kiezen waarin het terroir dan ook perfect is afgestemd op de intrinsieke kwaliteiten van de druif.


Autochtone druivenrassen.

Witte druivenrassen

  • Catarrato
  • Inzolia
  • Grillo
  • Carricante
  • Minella

Rode druivenrassen

Nero d’Avola

Nerello Mascalese

Nerello Capuccio

Frappato

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *