WEINGUT JAUNEGG
STEIERMARK, OOSTENRIJK
FAMILIEPROJECT
In het golvende landschap in Südsteiermark, dicht bij de Sloveense grens, op zo’n 25 km ten noordwesten van Maribor, vinden we Weingut Daniel Jaunegg. Dit kleinschalige familieproject werd in 1975 door Johann en Johanna Jaunegg opgericht. Vanaf 2003 werd hun zoon Daniel meer en meer bij het wijngebeuren betrokken en in 2009 heeft hij het roer volledig overgenomen. Deze toen jonge en zeer ambitieuze wijnmaker is inmiddels volwassen geworden. En dat merk je onmiskenbaar in de stijl van zijn wijnen. Hij streeft ernaar om puristische wijnen te verbouwen met de focus op de essentie. Dit leidt tot elegante wijnen waarin zowel de persoonlijkheid van Daniel als de pure uiting van het terroir naar boven komen. Het terroir wordt onder andere gekarakteriseerd door de Eichberg-heuvelketen. Deze ligt zo’n 500 meter boven zeeniveau en is gekenmerkt door steile en onbeschutte hellingen waar de natuurelementen vrij spel hebben. Een groot deel van hun 9 hectare wijngaarden vind je op deze flanken. De minder steile percelen zijn meestal omringd door dichte bossen. De vrij hoge ligging zorgt voor een relatief koel klimaattype waarin de druiven op een egale en trage manier hun volledige rijpheid bereiken, met weinig tot geen risico op overrijpe toestanden. De samenstelling van de bodem is ook een belangrijk aspect in het terroir. De lichte bodemstructuur, die rijk is aan alluviale afzettingen, kiezels, zand en zandsteen, draagt mede bij aan de gracieuze stijl van de wijnen.
MURI
Ze werken voornamelijk met internationale witte druivenrassen die hun potentieel al ruimschoots hebben bewezen in Bourgogne, Loire en Bordeaux. Maar met Weißburgunder en Müller-Thurgau verbouwen ze ook meer ‘Oostenrijks’ klinkende rassen. Hun beste trossen groeien aan oude ranken in de Muri wijngaarden. De Chardonnay en Sauvignon Blanc gedijen in een soort van ‘kom’ die tussen de 500 en 550 meter hoogte ligt. De nabijheid van het Koralpe bergmassief draagt bij tot het koele klimaat. Naast de kiezels en zand leidt de aanwezigheid van kalksteen hier tot een mooie mineraliteit in de wijnen. In deze topwijngaard ligt het Spiesz subperceel waar de allerbeste trossen zich ontwikkelen. Bij het beheer van de wijngaard is Fingerspitzengefühl het codewoord. Ze werken met de natuur samen, en waar nodig geven ze die wat ondersteuning, maar dit steeds zo weinig invasief mogelijk. Er wordt maximaal ingezet op handenarbeid waarbij zware machines uit den boze zijn. Het motto van Daniel is ‘vertrouw op je intuïtie en de druiven’.
BIO
2016 was een scharnierjaar voor Weingut Daniel Jaunegg want met de komst van zijn vriendin Jasmin stond Daniel er niet langer alleen voor en werd ook de beslissing genomen om te stoppen met het gebruik van herbiciden en chemicaliën. Enkele jaren later volgde de officiële conversie naar biologische wijnbouw en als alles volgens plan verloopt zou het oogstjaar 2022 als bio op de markt moeten komen. In de wijnkelder wordt zo weinig mogelijk ingegrepen en draait alles om ‘tijd’. Er wordt dus niks overhaast en de wijn ondergaat steeds een zeer lang contact met de droesem. Het gebruik van inox en reeds eerder gebruikte houten vaten van verschillende omvang zorgen ervoor dat de pure expressie van de druif en het terroir behouden blijft. De volledige vinificatie verloopt zonder toevoeging van sulfieten, enkel bij het bottelen wordt een heel minieme hoeveelheid, die slechts rond de 10 mg/l schommelt, aangewend. Als het op kwaliteit aankomt zijn ze heel streng voor zichzelf. Hun topcuvées die onder de naam Muri en Knily, een verwijzing naar de respectievelijke wijngaarden, op de markt komen, worden enkel gemaakt als ze tevreden zijn over het resultaat. Zoniet worden de trossen verwerkt in de instapcuvées. De wijnen van Jaunegg zijn de ideale manier om gekende druivenrassen eens op een andere manier te leren appreciëren, waarbij het koele terroir, de lichte bodemstructuur en de persoonlijke aanpak van de wijnbouwer voor een zeer geslaagde cocktail zorgen.