op type.
op regio.
op druif.
op pairing.
op wijncultuur.
dossier.
op type.
op regio.
op druif.
op wijncultuur.
dossier.
languedoc.
champagne.
loire.
jura.
bourgogne.
bordeaux.
rheingau.
kremstal.
burgenland.
steiermark.
piemonte.
toscane.
umbria.
brda.
baskenland.
castilla y léon.
catalonië.
vinho verde.
douro
muzzla hill.
vin belge.
batroun.
DOMAINE DES ARDOISIÈRES
SAVOIE, FRANKRIJK
VANAF DE ROMEINEN
De wijnbouw in Savoie gaat terug tot de tijd van de Romeinen. Reeds in het jaar 120 voor Christus troffen zij in Allobrogie – het huidige Savoie – al wijngaarden aan. Romeinse auteurs als Columella, Pline en Celse verwezen naar de “Vitis Allobrogica”, een druivensoort die hier waarschijnlijk al voor de Romeinse overheersing werd geteeld. Na de val van het Romeinse Rijk bleven de hellingen niet onbenut: vanaf de 5de eeuw vestigden kloostergemeenschappen zich op strategisch gelegen wijnpercelen. Eeuwen later gingen deze wijngaarden over naar de adel en burgerij, om uiteindelijk in de 19de eeuw in handen te komen van lokale boerenfamilies. Het wijnverhaal van Cévins en Saint-Pierre-de-Soucy is exemplarisch voor deze historische evolutie. In 1997 blies een groep lokale idealisten onder leiding van burgemeester Denis Perroux, samen met wijnbouwer Michel Grisard, het wijnerfgoed van Tarentaise nieuw leven in.
BRICE OMONT
Wat volgde was een visionair herplantingsproject dat vandaag het Domein des Ardoisières is geworden. In 1998 volgde de eerste aanplant van Altesse, en kort daarop begon het zware werk om de steile hellingen opnieuw toegankelijk te maken voor wijnbouw. De eerste oogst kwam in 2002, en al snel groeide het project uit tot een collectief verhaal. In 2005 vervoegde de jonge wijnmaker Brice Omont het domein en nam in 2010 het roer definitief over. Vandaag werkt het domein met een duidelijke filosofie: 80% van de wijnkwaliteit ontstaat in de wijngaard, via zorgvuldige arbeid die de natuur niet temt, maar haar laat spreken. De steile, in terrassen aangelegde hellingen van Cévins worden gekenmerkt door micaschist – een metamorfe gesteente – en huisvesten zeldzame druiven zoals Persan, Mondeuse noire, Mondeuse blanche, Roussanne, Altesse en Malvoisie. In Saint-Pierre-de-Soucy is de ondergrond kalkrijker, met schistige mergels uit het Jura-tijdperk, waar Gamay en Jacquère naast Chardonnay en Mondeuse floreren. De rendementen blijven bewust laag – 25 tot 40 hectoliter per hectare – om maximale expressie van terroir te garanderen.
LANGE RIJPING
In de kelder wordt met dezelfde toewijding gewerkt. De oogst gebeurt handmatig, vaak druif per druif, en de fermentaties verlopen uitsluitend met inheemse gisten. Witte druiven worden zacht geperst en ondergaan een spontane vergisting in cuve of barrique. Malolactische omzetting is geen automatisme, maar een keuze per cuvée. Rode wijnen worden niet ontsteeld en ondergaan een lange schilweking, waarna persing en rijping volgen, eveneens tot 18 maanden lang. De flessen worden afgesloten met kurken van topkwaliteit, geschikt voor lange rijping. De wijnen van Domaine des Ardoisières zijn daardoor geen momentopnames, maar levende getuigen van tijd, plaats en traditie – met wortels in de oudheid, en een blik op de toekomst.
No account yet?
Create an AccountIn de winkel hebben we ook wel lekkere non-alcohol alternatieven.